Slika nije pronađena
Gotovo svi smo mi kampanjci kad je o učenju riječ. Tako se zna dogoditi da kraj školske godine zakuca na vrata i odjednom začujemo onaj 'tik-tak' sata koji pokazuje 5 minuta do 12

Nećemo vam sada soliti pamet savjetima kako učiti treba tokom cijele školske godine (što je istina) niti ćemo vam lagati da postoji neki čarobni štapić koji će jednim potezom sve kulje pretvoriti u četvorke, ali postoji nekoliko savjeta koji bi vam mogli pomoći da izvučete pozitivnu ocjenu i izbjegnete popravni ili popravite one sitne ocjene koje vas bodu u oči.

Društveni život baj-baj

Prvi savjet je: zaboravite na društveni život do kraja školske godine. Ne šalimo se. Zaboravite na sunčanje na klupicama, kino s društvom, šetnje s psom i tračanje uz frapućino. Jednom kad donesete odluku da ćete napraviti sve što možete da biste popravili ocjene – više nema povratka. Oprostite se s ekipom i organizirajte mini-oproštajnu jer vas sljedećih nekoliko tjedana neće biti među živim i aktivnim članovima društva. Tako. Sad možete krenuti dalje.

Otkrijte razlog loših ocjena

Sad kad ste se izolirali od svih stvari koje bi vam mogle kvariti koncentraciju – zapitajte se jedno pitanje: ‘Zašto su mi ocjene koma/nezadovoljavajuće?
Jeste li doista ulagali premalo truda ili vam je gradivo faktor X koji ne razumijete? Pitajte i profesora tog predmeta koji vam ne ide u čemu najviše griješite i na što da se točno fokusirate. U ovako malo vremena profesor vam može biti od velike pomoći. Ako primijeti da vam je uistinu stalo i da vam je trenutna životna misija popraviti ocjene – već na temelju toga bit će vam sklon povisiti ocjenu.

Zadaće, seminari, propušteni zadaci…

Tražite sve što možete, tražite profesora da vas zatrpa dodatnim zadacima ili da vam prizna neke zadaće koje nikada niste predali ili napravili, ali ćete ih sada rado nadoknaditi (jer nećete imati društveni život sljedećih nekoliko tjedana, ako se sjećate!). Sve nove zadaće napravite bolje od svih ostalih – ako morate napraviti zadaću o Plitvičkim jezerima, nemojte konzultirati samo Wikipediju nego i 10 drugih izvora, a ubacite i neke dodatne materijale (o ličkom medvjedu, recimo). Ako morate napisati seminar, napravite uz njega i malenu power-point prezentaciju…shvaćate već. Morat ćete se jako potruditi. Ali sjetite se – tih nekoliko tjedana proći će i brže nego što mislite i onda ćete zbilja moći uživati u ljetu!

Nema markiranja!

Loše ocjene ili razmišljanje da ćete na popravni mogu djelovati demotivirajuće i nagnati nas da potonemo još i dublje. Oduprite se takvim mislima. Nema markiranja! Do kraja školske godine ići ćete na svaki sat svakog predmeta. Bez iznimke. Na svakom satu budite maksimalno koncentrirani i radite bilješke. Onda kad čekate autobus ili tramvaj ili 10 minuta šetate do kuće – izvadite te bilješke i čitajte ih. Ovih dana školske bilježnice neka vam budu najbolji prijatelji. 

I ne zaboravite one sitne stvari koje najčešće zapostavljamo:

- koncentrirajte se, 
- pravilno se hranite, 
- kad učite kod kuće ugasite televiziju, YouTube, mobitel… 
- stol za kojim učite neka gleda u zid ili prozor kroz koji se vidi, recimo, šuma (ali ništa drugo što bi vam moglo odvlačiti pozornost)
- pokušajte dovoljno spavati
- svaki dan jedan zadatak privedite kraju. To će vam dati osjećaj postignuća koji će vas samo motivirati da grizete i dalje.

Sretno!L.B./foto: sxc.hu

bolje ocjene savjeti

Još vijesti