Slika nije pronađena

Ovo su neki od ključnih izbora u tvom školovanju, a kada se roditelji previše umiješaju u takve odluke, to može završiti itekako loše i upisivanjem nečega od čega ćeš na kraju i odustati – jer nije to ono što želiš.

Postoje učenici koji već u osnovnoj znaju čime bi se otprilike htjeli baviti u životu i za njih je izbor srednje i faksa nešto najjednostavnije na svijetu. S druge su strane oni koji nemaju pojma što da rade sa sobom i gdje da idu. U koju god grupu učenika pripadali, jedno je sigurno, odluka gdje će dalje ići tvoje obrazovanje treba biti tvoja. Roditelji se vole ubacivati sa savjetima – i to je skroz u redu. Rade to jer se brinu i žele da ti bude što bolje i da ne pogriješiš, no to ne znači da znaju uvijek najbolje. Kada tvoji roditelji žele jedno, a ti drugo, iskoristi ovih 4 načina da im pokažeš i da ih uvjeriš kako je tvoj odabir ipak onaj pravi i najbolji.

1.Sjedni s njima i otvoreno porazgovarajte o tome zašto ne želiš na taj faks/u tu srednju

Nekada je otvoreni razgovor najbolja opcija. To nije uvijek lako postići s roditeljima jer ima i onih koji su tvrdoglavi i neće odustati od svog mišljenja bez obzira što im kažeš. Nemaš što izgubiti ako ipak pokušaš. Bez ikakvih živčanih ispada i vikanja im što smirenije objasni zašto misliš da nije najbolje za tebe ono kako su oni zamislili. Isto tako, saslušaj i njihove razloge. Možda su stvarno i u pravu, ali im to ne želiš priznati zbog načina na koji ti svoju opciju prezentiraju. Pokušaj im naglasiti koliko ti je važno da saslušaju ono što im govoriš.

2.Istraži i objasni im zašto je tvoja odluka bolja

Pripremi se i informiraj da im možeš što bolje dati razloge zašto bi trebala upisati baš tu srednju/fakultet. Što možeš nakon toga i gdje se sve možeš zaposliti? Što ima ta škola/fakultet, a da te privlači? Zbog čega baš to želiš upisati? Potroši koji sat da pronađeš što više informacija na internetu koje ti mogu ići u korist jer sigurno ih ima. Umjesto da samo ponavljaš 'ja to ne želim, ja bi ovo', daj im konkretne razloge. Pokaži da znaš što radiš.

3.Imaj plan koji ćeš im predstaviti

Koji god da je razlog zašto se ne slažu s tvojim odabirom, složi cijeli plan koji će im pokazati da su u krivu. Bilo da ne žele da upišeš nešto jer je predaleko od doma ili zato što je to zanimanje s kojim se nikada nećeš zaposliti – napravi plan. Ako vide da imaš plan, to će im pokazati da si stvarno ozbiljna jer si o tome i razmišljala. Uključi što je više moguće informacija u svoj plan, kao i kako će to utjecati na tvoju budućnost. Gledaj dugoročno što sve dobro može izaći ako upišeš to što želiš.

4.Iskustva drugih ti mogu pomoći za usporedbu

Još jedna dobra stvar su iskustva drugih. Ako imaš nekoga u obitelji ili među prijateljima tko ti može poslužiti za usporedbu, iskoristi i tu opciju. Bilo da je netko upisao pogrešnu srednju/faks koju nije htio i sada jedva prolazi razrede/ispite ili je netko upisao to što ti želiš i sada je uspješan, podsjeti roditelje i na to. Ako čak možeš nagovoriti tu osobu da popriča s njima, još bolje. Nemoj se predati dok ne pokušaš sve.

Pogledajte još:

Pitanja koja trebaš pitati samu sebe prije nego odabereš fakultet: Ovih 5 ne smiješ zaboraviti

Što te sve čeka u srednjoj: 10 stvari koje trebaš znati prije nego kreneš u srednju školu

Još ih stigneš sve savladati: 7 stvari koje trebaš naučiti raditi prije nego kreneš na faks

roditelji odabir faksa neslaganje odabir srednje

Još vijesti