Slika nije pronađena

Kada je početkom ove godine sad već bivši ministar znanosti Željko Jovanović najavio kako će svi učenici osnovnih i srednjih škola u idućoj školskoj godini imati nove, suvremenije i lakše udžbenike koji će povrh svega biti i za 14,2% jeftiniji od starih – roditeljskoj radosti nije bilo kraja, objavljuje Slobodna Dalmacija.

>> Provjeri još... Knjige - Kupovina, prodaja, razmjena

Unatoč najavama, čini se da su obećanja i ovaj put ostala – ludom radovanja. Novinarka Slobodne Dalmacije posjetila je majku koja ima troje školaraca za čije je udžbenike ove godine morala izdvojiti 3700 kuna! Zajedno su usporedile prošlogodišnje udžbenike s novima. Što mislite, što su zaključile?


Majka troje školaraca objašnjava: “Moja „četvrtašica“ uči engleski jezik, udžbenik kojim se koristi je “Dip in 4”. Prije godinu dana taj je udžbenik koštao 56 kuna i 18 lipa, ove godine 67 kuna, što i nije tako strašno kada doznate da je novi udžbenik za vrtoglavih sto (brojkom: 100!) grama lakši! Šalim se, naravno, ali bolje i to nego da plačem, kad već plaćam. Prolistah udžbenik i moram priznati da je redizajniran. Strip sa stare naslovnice je smanjen i umjesto crveno-ljubičasto-žute pozadine – četvrtaši ove godine imaju – nebesko plavu.

Ako ste mislili da je samo udžbenik za engleski jezik poskupio – varate se!

Slična je stvar i s udžbenikom iz njemačkog jezika za mojeg “šestaša”, “Wir 3” se zove i potpuno je redizajniran. Redizajniran bojom, fontom, rasporedom – sve unutra je „isto ko i lani“, osim cijene, naravno. Jer vratimo se na onu priču s početka, priču o „14,2 posto jeftinijim knjigama“, dakle – staro izdanje “Wir-a” koštalo je 61 kunu i 10 lipa, danas “stoji” 72 kune, okruglo. Jeftinije, mo’š mislit!

Primjera je mnogo, dovoljno je samo usporediti prošlogodišnje s ovim novim udžbenicima.

Članak u cjelosti pročitajte ovdje.

Jeste li zadovoljni ovogodišnjim udžbenicima? Slažete li se s ovom majkom koja kaže da su lošije kvalitete, doduše lakši, ali skuplji nego prošle godine?

L.B./izvor: Slobodna Dalmacija

Trebaš knjige za školu? Ili se želiš riješiti starih i nešto zaraditi? Provjeri naš oglasnik za knjige!

udžbenici škole poskupljenje Istraživanje

Još vijesti