Slika nije pronađena

Nije dobro dijeliti poslove na `ženska` i `muška` zanimanja, ali manjak djevojaka u pojedinim područjima je vidljiv svima. Sve je više radionica koje potiču cure na upis u škole koje se mogu definirati kao `muške`, a radi se uglavnom elektrotehnici, strojarstvu, industriji.

Nedavno je Microsoft Hrvatska održao događaj DigiGirlz kojim se htjelo potaknuti hrvatske učenice na upoznavanje s modernim tehnologijama i prednostima karijere u tehnološkim znanostima.

Isto tako, u Osijeku je održan Pyxie Dust Project koji je trebao tinejdžerice ohrabriti da krenu stopama programiranja. Djevojke su ondje slušale brojne zanimljive radionice koje su se ticale žena u `muškom` svijetu programiranja.

Na Pyxie Dust Projectu u Osijeku sudjelovale su Helena Hržica i Tamara Puljić koje su upisale upravo `mušku školu`. Ove simpatične tinejdžerice pohađaju Elelektrotehničku i prometnu školu u Osijeku, a kažu kako su se među dečkima odlično snašle te da im ne smeta što su jedine cure u razredu.

Helena je treći razred na elektrotehničkom smjeru, a Tamara uči za tehničara za mehatroniku. Za ove djevojke uopće nije bilo dileme što će upisati i čime će se baviti u budućnosti, a svoje iskustvo su podijelile s nama:


Tamara (lijevo) i Helena (desno)
S obzirom na to da tvoju školu ne pohađa mnogo djevojaka, kako si se ti odlučila na ovu školu i smjer?H:

Kada sam razmišljala o upisivanju srednje škole, zapravo sam razmišljala o nekoliko smjerova u Elektrotehničkoj i prometnoj školi Osijek, jer me privlačila tehnika i informatika. Volim računalne igrice, a u osnovnoj školi sam išla na državno natjecanje iz informatike i htjela sam se nastaviti školovati u tome smjeru.

T:

Od malena sam se zanimala za tehnologiju, žice i rastavljanje te sastavljanje stvari. Kada je došao trenutak odabira srednje škole nisam imala puno problema. Iako sam se predomišljala, odabrala sam smjer tehničara za mehatroniku u Elektrotehničkoj i prometnoj školi u Osijeku.


Kada si razmišljala o upisivanju ove škole, je li ti smetalo što ćeš uglavnom biti okružena dečkima? Jesi li se dobro snašla među njima?
H:

Nije mi smetalo što ću biti okružena većinom dečkima, jer u osnovnoj školi sam imala većinski ženski razred, što baš i nije bio razred po mojoj mjeri. Među dečkima sam se lakše snašla, jer su opušteniji i lakše je za komunicirati s njima. Kako bi se reklo, manje je drame.

T:

Bila je malo neugodna pomisao ali nije mi smetalo, dobro mi je došlo i to što sam se maknula od ženskih drama. Dečki su puno jednostavniji i otvoreniji kada ih se upozna bolje. Družimo se i van nastave naravno.


Koliko je cura u tvom razredu?
H:

Samo ja.

T:

Jedina sam u svom razredu između 23 dečki. Nije bajno biti okružena s toliko testosterona, ali nakon nekog vremena sam se navikla.Što ti misliš, zašto cure ne upisuju često takve škole? (elektrotehničku, strojarsku, tehničku..) Što bi savjetovala djevojkama koje razmišljaju o upisu u tehničku školu?
H:

Vjerojatno zbog stereotipa, kako je to muško zanimanje. Često mi se dogodi kada se upoznajem s nekim i nakon što kažem da sam u srednjoj elektrotehničkoj školi, ljudi zinu do poda i često bude pitanje, jesam li imala dovoljno bodova za matematičku. Imala sam, ali nisam htjela gimnaziju. Također mislim da je većini djevojaka odbojno to što pri pomisli na škole tehničke prirode pomisle na neke nekulturne dečke koji misle samo na sebe, ali dečki nisu takvi, dragi su, nikad nam ne spočitavaju to što smo cure, a upisale smo elektrotehničku školu.

T:

Najvjerojatnije zbog predrasuda ili osobne nesigurnosti. Što se tiče predrasuda, dečkima ovdje nije ništa strano vidjeti curu u školi, čak što više drago im je. Savjet: znam da zvuči otrcano, ali budite svoje jer dečki to najviše cijene.Promatrajući sebe i svoje vršnjake u razredu, misliš li da zaista postoje razlike među curama i dečkima koje bi mogle opravdati podijele na 'ženska' i 'muška' zanimanja?
H:

Smatram da ne bi trebala postojati nikakva podjela na `muška` i `ženska` zanimanja, ali koliko god se mi trudili opirati tome još uvijek postoje. Cure u `muškim` zanimanjima, isto kao i dečki u `ženskim` zanimanjima moraju biti najbolji kako bi ostalima bili samo dobri. Moramo se dokazati više nego što bi neki od naših vršnjaka morali. No, kad bi gledali objektivno, ne postoji nikakav razlog da cura ne upiše i završi srednju elektrotehničku školu, a ako želi nastaviti i dalje i fakultet isto takve prirode. Smatram da smo jednako sposobne, kao i naši vršnjaci u obavljanju tehničke prirode poslova. Tamara i ja smo malo obogatile školu - potaknule smo novinarsku grupu, volonterski klub i dramsku skupinu. Obje volimo čitati, tako da smo potaknule i čitateljsku publiku u školi. Pomažemo pri organizaciji i provedbi raznih stvari. Profesori znaju da mogu računati na nas ako im treba kreativan um, jer ona voli crtati, a ja pisati. Tako da, iako smo upisale Elektrotehničku i prometnu školu, nismo zakinute ni u čemu, nego smo i obogaćene s različitim iskustvima.

T:

Naravno da ne. To su gluposti, jedina razlika je ujedno i prednost jer u očima profesora imamo malo bolji tretman jer smo se same odvažile uči u `muški` svijet zanimanja. Inače nedostataka nema.


Nadamo se da će hrvatsko školstvo, ali i same škole, više poticati djevojke da odaberu `muško` zanimanje jer nam u svim sektorima treba žena koje će svojim radom i idejama stvoriti bolji svijet.


Foto: Facebook/Pixie Dust

I.P.

Pročitajte još:

Djevojke i tehnologija - ima li mjesta za cure u IT sektoru?

Najoriginalnija učionica u Hrvatskoj motivirat će svakog učenika

Hrvatski učenici misle da su profesori krivi što ne znaju riješiti zadaću

muška zanimanja muške škole cure u muškim školama helena hržica tamara puljić