Slika nije pronađena

Iako je najvažnije slušati na satu, bilježiti ono što profesor govori i redovno učiti, znanstvenici su otkrili jednostavan trik koji čini značajnu razliku prilikom pamćenja gradiva, a i pozitivno utječe na ocjene.

Trik je toliko jednostavan da ga možete izvoditi zatvorenih očiju. Tim psihologa sa Sveučilišta Cincinnati u saveznoj državi Ohio okupio je 172 učenika između 12 i 15 godina i dao im memorijski zadatak. Učenici su bili podijeljeni u tri grupe; prva je prakticirala 'mindfulness' meditaciju, druga jogu, a treća je išla na redovne sate tjelesnog.

Meditacija je proces čišćenja misli usredotočivanjem na disanje, a 'mindfulness' meditacija ide korak dalje pa poziva da osvijestimo sve senzacije koje osjećamo u tijelu, čak i one negativne. Cilj je da im se prepustimo i osjetimo ih, ali ne kroz misli, nego isključivo kroz tjelesne osjete. Ova metoda smanjuje stres i uči nas da živimo u sadašnjem trenutku.

Nakon 4 tjedna prakticiranja ovih tehnika, učenici iz prve skupine ostvarili su najbolje rezultate zaradivši čak 10 bodova više! Učenici koji su se bavili jogom zaradili su 4 boda više, a oni iz treće skupine koji su pohađali regularne sate tjelesnog nisu ostvarili napredak.

Ako vas zanima ova tehnika, pogledajte video:


Foto: Shutterstock
Izvor: Seventeen.com
I.N.

Pročitajte još:

Učenje ne mora biti mučenje: 7 čudnih savjeta za uspješnije učenje

Tajne odlikaša: navike odličnih učenika koje trebaju svi steći

Nina Dobrev i za Božić vježba jogu

učenje trik meditacija

Još vijesti