Slika nije pronađena

Otac djevojčice 2. razreda osnovne škole obratio se Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta u svezi s neprimjerenom lektirom za drugi razred osnovne škole 'Durica - male ljubavi'.

Zabrinuti otac se obraća Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta i pita se zašto je Durica, lektira koja je puna agresije i seksualnih sadržaja, propisana djeci u drugom razredu osnovne škole te što je to odgojno u neprimjerenoj slikovnici.

'Prelistao sam slikovnicu (strip) i ostao zatečen sadržajem i porukama. Slikovnica afirmira agresivno ponašanje i ljubomoru. Ne znam ima li i jedna stranica bez agresije ili grubog fizičkog kontakta 'tres, tup, pljus,...' Glavno lice je Durica, 'prgava' djevojčica koja se voli duriti i ne nosi gaćice.'

Otac je priložio nekoliko skeniranih stranica 'slatkih i bezazlenih nepodopština'.


Odgovor je dobio od zaposlenika MZOS-a Darka Tota, načelnika Sektora za potporu sustavu i programe Europske unije.

'Likovi iz knjige Male ljubavi rješavaju svoje probleme na duhovit način, s mnogo elemenata začudnosti, a mali se čitatelji mogu identificirati s mnogim emocijama tipičnim za proces odrastanja. Knjiga Male ljubavi, preporučljiva je kao neobvezno lektirno štivo za razgovor o komunikaciji, međusobnim odnosima, prosuđivanju ponašanja i izražavanju doživljaja, osjećaja, misli i stavova. Djeca taj strip, naime, smatraju zanimljivim i zabavnim i vrlo ga rado čitaju.

Durica je, hrvatska inačica Pipi Duge Čarape: junakinja koja je nestašna i simpatična, iznimno kreativna u smišljanju novih ideja i igara, tvrdoglava, samostalna, katkad izgubljena u borbi protiv svojih slabosti i strahova (zato nosi simboličke mamine crne štikle za hrabrost), a istodobno je ljubomorna, ne zna kontrolirati svoje negativne emocije, svadljiva je i nasilna. Upravo tom složenošću odudara od stereotipnih dječjih crno-bijelih likova i zbog nje je djeci uvjerljiva i životna.

Situacije iz stripa aktualiziraju temeljne ljudske odnose: ljubav, ljubomoru, nadmetanje, svađu, mirenje, laskanje, dodvoravanje, nadmudrivanje, prijevaru. Ono što je u navedenim situacijama zajedničko, to su dvije konstante: Duričina upornost u borbi za ostvarenje onoga što sama smatra svojim pravima i duhovitost.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta će kod donošenja novih predmetnih kurikuluma i definiranja obveznih i izbornih naslova razmotriti Vaše stavove i ukazati na pojavu u kojoj sadržaji iz knjige Male ljubavi, kod dijela roditelja izazivaju osjećaje i stavove da knjiga seksualizira učenike i da prema razmišljanjima dijela roditelja treba razmotriti njenu primjerenost kao dijela neobavezne lektire za učenike drugog razreda osnovne škole.'

Što mislite o Durici i onome što tvrdi Ministarstvo?

Za više informacija kliknite ovdje!

I.Č./Izvor: Zdravstveni odgoj

foto: Screenshot


...pročitajte još:

Sada najbolje pamtite: čitajte što više lektire!

Preko interneta do lektire - obavezna školska štiva dostupna online!
Nemilosrdan svijet oglašavanja: uvredljive reklame iz prošlog stoljeća

durica lektira za drugi razred osnovne škole puna seksualnih sadržaja i vršnjačke agresije

Još vijesti