Slika nije pronađena

Međunarodno israživanje uspješnosti 15-godišnjaka (PISA) provodi se svake 3 godine. Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) organizira ovakvo istraživanje u zemljama članicama i zemljama partnerima koje zajedno pokrivaju 90% svjetskog gospodarstva.

Evo što su zaključili na kraju istraživanja hrvatskog osnovnoškolskog obrazovanja!

Naš sustav obaveznog obrazovanja nije učinkovit! Hrvatski su učenici postigli ispodprosječne rezultate u svim područjima procjene, pri čemu su najlošiji u matematičkoj pismenosti, što osobito zabrinjava jer je matematičko znanje intelektualni alat najšire primjene, prenosi Jutarnji list.

Uz to, hrvatski rezultati se od jednog do drugog mjerenja, koje se provodi svake tri godine, ne poboljšavanju. Izostanak pozitivnog trenda je ono što zabrinjava više od same ispodprosječnosti.

Također je naglašeno da je struktura hrvatskog osnovnoškolskog obrazovanja manjkava jer oba njezina stupnja traju prekratko: primarno obrazovanje traje četiri godine, a osnovno osam godina, pa jedina ima osmogodišnju osnovnu školu u Europi (uz Tursku).

Predlažu se dakle promjene koje će produljiti obavezno obrazovanje: primarno obrazovanje trajat će 5, a osnovna škola 9 godina, čime se više usklađuju s dominantnim europskim modelom.

Što vi mislite, treba li produljiti osnovnoškolsko obrazovanje?

L.B./ izvor: Jutarnji list

foto: sxc.hu

osnovna škola promjene pisa oecd

Još vijesti