Slika nije pronađena

Tijekom zime zamišljamo da ćemo imati predivno ljetovanje, okruženi palmama, dobrim raspoloženjem i prijateljima, a onda nam mama i tata sruše snove kada nam najave da ćemo i ove godine ići s njima na odmor.

No, ljetovanje s roditeljima uopće ne mora biti tragično kako se naizgled čini. U određenim godinama želimo već ići s prijateljima i osjećamo se samostalnije, ali ćemo na kraju ipak poslušati mamu i tatu te spakirati kofere. Ne kaže se bez veze da u svakom zlu ima nečeg dobrog pa bi to značilo da taj cijeli odmor treba sagledati iz drugog, optimističnijeg kuta.

Ako te vodi misao da je cijeli svijet propao zato što ti i ove godine ideš s mamom i tatom na more, ovdje je nekoliko razloga zašto je to dobro:

Ne moraš se zamarati oko rezervacije sobe

Kada idemo s prijateljima na more tada netko iz društva mora zvati oglase ili slati mailove različitim iznajmljivačima, hotelima i hostelima. To ponekad zna biti tlaka jer se ljudi ne jave na telefon, nemaju odmah sve informacije, odugovlače sa slanjem odgovora u mailu i slično. Roditelji te stvari rješavaju bez našeg znanja, a sve što mi trebamo napraviti jest opustiti se.

Briga oko financija je na roditeljima

Iako ti se čini da bi ti roditelji trebali dati veći džeparac za more ili dnevno dok ste na moru, vjeruj nam – ne želiš se zamarati financijama. Za vrijeme obiteljskog odmora to je na roditeljima te oni točno moraju znati čime raspolažu, to raspodijeliti po danima i još se pobrinuti da gotovo svaki dan pijuckaš bezalkoholni koktel i ližeš sladoled, zar ne?


Neće te iznevjeriti

Vjerovala ili ne, mnoge prijateljice se na zajedničkom ljetovanju posvađaju. Razlozi mogu biti razni, a neki od njih su uglavnom novac, raspodjela kućanskih poslova, koketiranje s prijateljičinom simpatijom i slično. Za roditelje znaš da te neće iznevjeriti te da se nećeš razočarati u njihove postupke. Jasno, sigurno ćete se i na moru malo porječkati, ali to nije ništa strašno jer skakanjem u osvježavajuće more – sve prolazi.

Fotkat će te gdje god želiš

Selfiji nekada ne mogu pokazati sve ono što želimo, a boravak na moru se uvijek mora zabilježiti. Umjesto da glumiš turista sa selfie štapom radije svoj mobitel ili fotić proslijedi roditeljima da te lijepo fotkaju. Oni će te fotkati baš onako kako želiš, a fotke s odmora neće biti samo selfiji dok se u pozadini vidi more.


Znaš da nećeš ostati gladna

Roditelji uvijek brinu o tome jesmo li gladni, a vjeruj nam – s njima to nećeš biti. Bez obzira na to hoćete li često ići u restorane ili ćeš mami pomoći nešto skuhati, nećeš ostati gladna. Osim toga, kada si s mamom i tatom znaš da ćeš jesti zdravije, a ne `junk` koji je uvijek tako primamljiv.

Nećeš se s mora vratiti s nečim za čim žališ

Jedino za čime možeš malo žaliti nakon mora s roditeljima je više izlazaka u plažni disko, a ne bi vjerovala koliko bi žaljenja mogla nabrojiti nakon ljetovanja s prijateljima. Tko zna, možda bi se napila i bila s dečkom koji ti se zapravo ne sviđa ili bi se posvađala s prijateljicom i više nikada stvari ne bi bile kao prije. Sve u svemu, manje žaljenja ćeš imati s obiteljskog odmora.

Možete imati opuštene razgovore

Na moru su uglavnom svi opušteni i sve ono loše može se otjerati jednim odlaskom na plažu. Ako već dugo razmišljaš da mami i tati kažeš da imaš prvog dečka, za to vrijeme može biti na odmoru. S roditeljima na moru možeš imati opuštenije razgovore te je lakše otvoriti im se. Osim toga, uvijek možete razgovarati i o nekim stvarima koje te muče ili koje ti smetaju kod njih (i obratno) jer kada vlada opuštena atmosfera tada se mnoge stvari mogu i reći.


Foto: Instagram

I.P.

Pročitajte još:

Napokon bez roditelja: što trebaš znati prije nego odeš prvi put na more s prijateljicama

6 stvari koje svakodnevno radiš i dovodiš roditelje do ludila

Kako uvijek imati dobar odnos s roditeljima

roditelji na more Odmor na more s roditeljima

Još vijesti