Slika nije pronađena

Jasno je da, ako netko priča o vama iza vaših leđa, vrijeđa način na koji se oblačite ili vam laže – to je crveno upozorenje!

Međutim, nisu svi znakovi nepoštivanja toliko očiti. Postoji nekoliko manje dramatičnih i manje uvredljivih postupaka koji ukazuju na to da vas netko ne cijeni onako kako bi trebao. U nastavku otkrij o kojim se postupcima radi...


Ovo je pet suptilnih znakova da vas netko zbilja ne poštuje:

1. Uvijek vas prekidaju.

Oke, svi su svjesni toga da vas neće svaka priča, šala ili sitnica koju netko podijeli s vama izbiti iz cipela. Puno puta se dogodi da na sekundu ne slušate čak ni one koji su vam najbliskiji, ali ako nekoga poštujete, pustit ćete ih da dovrše svoju priču i iznesu sve svoje misli prije nego što prijeđete na drugu temu (čak i ako se samo pretvarate da ih slušate). Ljudi koji poštuju jedni druge, cijene ono što drugi ima za reći, čak i ako to nije uvijek najzanimljiviji podatak. Međutim, ako vas stalno prekida i navodi razgovor na svoj mlin, ta osoba pokazuje da misli da je ono što ima reći puno važnije od onoga što vi pričate i nije ih briga za nešto što je vama očito važno.


2. Uvijek vise na svom smartphone-u kada ste samo vas dvoje negdje.

Razumljivo je da će se pametni telefon nakon nekog vremena svakome naći u ruci tijekom druženja. Bilo da se nekome trebate javiti ili nešto objavljujete na društvenim mrežama, pametni telefoni su jako važan dio svačijeg života, oni su kao produžeci vaših ruku - sviđalo se svima to ili ne. Međutim, ako s nekim provodite vrijeme tako da satima gledate u njega/ nju kako swipe-a po telefonu, to je neprihvatljivo ponašanje. Osoba koja vas poštuje htjet će staviti svoj pametni telefon na stranu kad ste zajedno, jer ne samo da cijeni vaše vrijeme i društvo, već želi čuti što imate za reći.


3. Zovu vas ili vam šalju milijun poruka kada znaju da učite ili imate važnog posla.

Naravno da želite biti u kontaktu s ljudima do kojih vam je stalo, ali osoba koja vas poštuje, znat će kad je pravo vrijeme da vam se javi, a neće sumanuto tipkati poruke bez obzira na vas i vaše obaveze. Ako vas netko zove ili vam šalje poruke kad zna da učite, provodite kvalitetno vrijeme sa svojom obitelji ili radite nešto treće, ali jednako važno, očito ta osoba ne poštuje granice. Jedno je ako je hitno, ali ako vam se obraćaju samo zato što im je dosadno ili imaju nešto smiješno za reći, to nije okej.


4. Oni mijenjaju temu razgovora kad im se pokušate suprotstaviti u vezi nečega.

Ako su stvari između vas super i vaš odnos je krasan sve dok vi nemate neki problem s njima i želite raspraviti o tom problemu s tom osobom - onda vas on/ona definitivno ne poštuje. U odnosima (bilo koje vrste) doći će do uspona i padova, a dio onoga što neki odnos čini jačim je uspješno rješavanje trzavica. Naravno, nitko se ne želi pomiriti s osobom koja neprestano gnjavi (zato defo nemojte biti ta osoba!), ali ako se s vremena na vrijeme suočite s nekim zbog nečega što vas muči i onda oni optužuju vas da ste dramatični ili odbijaju razgovarati o tome, dokazuju da ne cijene vaše osjećaje! Netko tko vas poštuje dat će vam prostor za izražavanje misli i osjećaja - čak i ako se oni nužno ne slažu.



5. Pozivaju druge ljude na vaša druženja bez da pitaju vas.

Neki se više vole družiti jedan na jedan, a drugi više uživaju u grupnim druženjima. Bilo kako bilo, ako imate planove s nekim i dogovorili ste se samo vas dvoje, to je vrijeme za vaše druženje. Osim ako netko ne pozove drugu osobu radi iznenađenja za koje 100 posto zna da ga vi odobravate, nitko ne bi smio biti iznenadno uključen u vaše druženje bez vašeg dopuštenja. Čak i ako je pozvani gost netko koga volite, ponekad svi žele kvalitetno provoditi vrijeme s određenim ljudima, a onda će bilo tko drugi promijeniti tu dinamiku. Osoba koja vas poštuje, ne samo da će cijeniti vrijeme koje ste izdvojili da se družite s njima, već će cijeniti i vaše mišljenje.


Foto: Canva/ Giphy

M.S.K.

Pogledajte još:

Prekid s prijateljicom je nekad neizbježan - kako znati da ne ide dalje i što nakon prekida?

Frendica je nešto posudila od tebe pa tu stvar izgubila? Umjesto da urlaš na nju, ovako reagiraj

Je li vaše prijateljstvo stvarno ili lažno? Šest je načina pomoću kojih možeš otkriti istinu

znakovi prijatelj upozorenje poštovanje prijateljstvo nepoštovanje

Još vijesti