Slika nije pronađena

Odrasli ponekad zaborave kako je stresno biti tinejdžer. Iako im se može činiti da ih ne mori nijedna briga na ovome svijetu (za razliku od važnih problema koji opterećuju odrasle!), to je daleko od istine.Trebalo bi ih samo podsjetiti na njihove mladalačke dane kad su jednako kao i njihovi tinejdžeri danas pokušavali balansirati privatnim životom, životom kod kuće, zadaćom, obavezama kod kuće i društvenim događanjima. To je uistinu mnogo stvari o kojima treba misliti!

 

Predlažemo vam tri jednostavne stvari koje će pomoći roditeljima da zdravije i lakše komuniciraju s vama, a samim time i vama jer ćete lakše izaći s njima na kraj.

1. Ne shvaćajte se preozbiljno

Roditelji često misle da sve što kaže i učine ima velik utjecaj na svijet. Istina je da svakodnevne stvari oko kojih se ponekad “zapjenimo”, sutra uopće neće biti važne. Ako uspijete razlučiti takve stvari od onih zbilja važnih, ostat će vam više energije za ove potonje. Prihvatite nesavršenosti – kako svoje tako i one vašeg djeteta. Kad se zbog nečeg uzrujate upitajte se: Hoće li ovo doista biti važno za godinu dana od danas?

2. Nemojte se kritizirati

Naučite biti ljubazni i blagi prema sebi i svom djetetu. Naučite mu govoriti više lijepih stvari u situacijama kad se požale: nisam dovoljno dobra, dovoljno mršava, pametna i td. Svaki dan recite jednu pozitivnu stvar o svom djetetu! To je dobar početak. Probajte s ovime:

“Ne samo da si lijep/lijepa, nego si i dar ovom čitavom svijetu i svemiru.”

Pripremite se na kolutanje očiju, no čak i uz odgovor: “Stara kaj briješ?”, znajte da ste posijali maleno sjeme boljeg i intimnijeg odnosa.

3. Dišite

Svi trebamo podsjetnik da dišemo, a posebice tinejdžeri koji u iščekivanju strepe oko gotovo svega i uvijek se pitaju “Što će drugi misliti o meni ili tome?” Podsjetite ih da duboko dišu (neće uvijek uspjeti!), a to će im pomoći da raščiste um i fokusiraju se na bitnije stvari. Duboko disanje i brojanje do 10 često mogu potpuno promijeniti loše raspoloženje ili problem koji odjednom više nije tako velik.

 

Vjerojatno ste skeptični jednako kao i vaše dijete i može vam se učinit da ovi savjeti neće polučiti nikakav rezultat, ali pokušajte. Iznenadit ćete se jer ćete shvatiti da doista uvijek slušaju, čak i kad vas ne poslušaju.


L.B.
Foto: sxc.hu

Obitelj prijatelji savjet kuća

Još vijesti