Slika nije pronađena

Vjerojatno ste čuli onu: 'Pazi koga u školi nazivaš 'jadnikom' i 'luzerom' jer ćeš ga vjerojatno jednog dana oslovljavati sa 'šefe'. Čini se da u tome ima nešto istine.

U filmovima, knjigama, ali i stvarnom životu često smo gledali scenarije u kojima manje popularni, ismijavani i odbačeni 'klinci' postaju izuzetno uspješni u životu dok njihove iznimno popularne školske kolege vode prilično dosadne i 'obične' živote.

New York Times nedavno je objavio rezultate studije provedene u časopisu 'Journal Of Child Development' koji pokazuju da djeca koja su popularna među vršnjacima često i u starijoj dobi pokušavaju 'ostati cool', impresionirati okolinu i stvoriti 'savršenu' sliku o sebi.

S druge strane, djeca koja su školi nisu bila 'pretjerano cool' brže napreduju u životu. Možda će nakon ove spoznaje biti lakše stisnuti zube i pretrpjeti tih par 'ne-cool godina'?

Evo zašto i nije toliko važno da budete 'cool' među vršnjacima:

#Ono što je 'cool' u adolescentskoj dobi, može biti vrlo 'ne-cool' kada odrastete

Najpopularniji tinejdžeri često su oni koji piju, puše, eksperimentiraju s drogama i ranije stupaju u seksualne odnose. Iako to sada možda djeluje cool, kada odrastete, shvatit ćete da je to posve nezrelo ponašanje. Takvi tinejdžeri žele ostaviti dojam 'odrasle osobe', ali takvim ponašanjima pribjegavaju jer su emocionalno nezreli. Ne piju jer se žele opustiti i zabaviti nego impresionirati okolinu, ne stupaju u seksualne odnose jer u tome uživaju nego jer traže potvrdu kod suprotnog spola, ne uživaju jer su zapravo pod pritiskom neprestanog 'dokazivanja'.#Cool klinci pokušavaju živjeti na 'staroj slavi'

Popularni tinejdžeri često posustaju pred preprekama koje susreću poslije u životu jer se nisu naviknuli boriti. Kroz adolescentsku dob su prošli prilično bezbolno pa se ne znaju nositi s frustracijama uslijed neuspjeha. Zbog toga često pokušavaju živjeti na 'staroj slavi' iz tinejdžerskih dana, nisu dovoljno ambiciozni i u konačnici ne ostvaruju svoj puni potencijal.
#Manje popularni tinejdžeri imaju bolju motivaciju

Želja za osvetom i dokazivanjem nije najzdraviji osjećaj, ali katkad može biti prilično motivirajuć; djeca koja su bila odbačen od strane vršnjaka češće imaju jači motiv i stoga se više trude 'doći do vrha'.


Foto/Izvor: bustle.com
I.N.

Pročitajte još:

Seks je postao ključ za uspjeh i popularnost u školi

Znanstvenici otkrili zašto postoje i čemu služe 'elite' u školama

Elite' u školama – znaš li tko su?

elite Škola Popularnost

Još vijesti