Slika nije pronađena

Jedna je mama – ona koja brine o nama kada smo bolesni, koja nas grli kada plačemo i koja će preokrenuti cijeli svijet kako bismo mi bili zadovoljni.

Iako nam smeta kada prigovara i 'drži prodike', mnoge njene lekcije shvatimo tek kad odrastemo. Mama nas tijekom života nauče mnogo toga i mi smo im beskrajno zahvalni na tome!

Ako su vam slučajno promaknule ili ih niste 'prepoznali', ovo su najvažnije lekcije koje nas mame nauče:

#Svi rade gluposti – nemoj da te osjećaj grižnje savjesti 'pojede'

Napravit ćemo mnogo gluposti i osramotiti se puno puta, ali ne treba se previše opterećivati time. To ne znači da kroz život trebate koračati gazeći druge i njihove osjećaje, ali mame znaju da se ne treba ni previše gristi zbog svojih postupaka – pogotovo u tinejdžerskoj dobi.


#Uz sebe uvijek imaj tabletu protiv bolova

Ne možeš biti sigurna kada će te zaboljeti glava, zub ili jajnici – ono u što možeš biti sigurna jest da je pametno imati tableticu pri ruci, pogotovo ako putuješ.


#Zdravlje je važnije od izgleda

U tinejdžerskoj dobi mnoge djevojke nisu zadovoljne svojim izgledom; neke bi se željele riješiti kilograma, a neke 'popuniti' zbog čega se odlučuju na razne dijete. Jedan od najboljih savjeta koji možete dobiti od mame jest da vam zdrava prehrana mora biti na prvom mjestu; ravan trbuh pod svaku cijenu ili manja stražnjica sigurno nisu vrijedni zdravlja.


#Ne mijenjaj se kako bi udovoljila drugima

Ako imaš neku osobinu koja ti se ne sviđa, poradi na njoj – ali jedino ako sama to želiš. Mijenjati se i prilagođavati drugoj osobi (pogotovo partneru) pogrešno je, iscrpljujuće i neće te učiniti sretnom.

#Obrazovanje je jako važno

Znaš ono kada baš gledaš super film ili vodiš zanimljiv razgovor sa simpom na chatu, a mama kaže da je vrijeme za učenje? Iako si u tom trenutku nesretna i frustrirana, zapravo bi joj trebala biti zahvalna. Simpatije, filmovi, muzika i fotke mogu čekati – ne i tvoje obrazovanje.

#Ne posuđuj novce prijateljima

Iako nam mame ovo često kažu, najčešće se moramo sami opeći kako bismo shvatili ovaj savjet. Mnogo prijateljstava uništeno je zbog novca; je li zaista vrijedno?

#Malo soli i puno začina

Budući da nije zdrava, kada se nađemo u ulozi kuharice, svakako bismo trebali izbjegavati sol – čili ili češnjak su pak dobrodošli!

#Pravi prijatelji su rijetkost – čuvaj ih

Odrastanjem se broj ljudi oko nas smanjuje. Iako to sada ne vidiš, tvoja majka zna što govori; pravi prijatelji na koje uvijek možeš računati su rijetki poput dijamanata i zato je važno da im uzvratiš ljubav, potporu i razumijevanje.

Foto: Shutterstock
Izvor: HelloGiggles
I.N.


Pročitajte još:

Imaš stroge roditelje? Nisi jedina!

Roditelji se razvode - što sad?

Napraviš glupost i požališ: kako vratiti povjerenje roditelja?

mame savjeti

Još vijesti