Slika nije pronađena

Zabrane su ono što tinejdžeri ne mogu podnijeti, a kada se radi o tome da mama i tata nekome brane dečka ili curu, već znamo da će ta priča završiti dramatično.

Osobe koje su odrasle uz stroge roditelje najbolje znaju koja je muka stalno dobivati zabrane dok drugi vršnjaci slobodno rade te stvari. Kada nam mama i tata pokušavaju kontrolirati život, tada se još više osjećamo kao djeca i to nam se nikako ne sviđa.

Nastaje problem kada se roditelji protive ideji da imamo dečka ili curu, a pogotovo se sve pretvara u tragediju kada smo upoznali simpu s kojom zbilja želimo pokušati nešto ozbiljnije.

Neki nikada neće znati kako je to kada im roditelji brane dejtanje, a oni koji to znaju bi trebali saznati što učiniti u takvoj situaciji:

Razgovaraj s njima

Premda se `razuman` razgovor o ovoj temi čini kao nešto što treba davno prekrižiti sa strogim roditeljima, to zapravo nije dobra strategija. Razgovor može riješiti puno toga, samo ako mu damo priliku. Kada upoznaš dečka koji ti je skroz sjeo i želiš više provoditi vrijeme s njim te misliš da bi vaša veza mogla biti dobra, vrijeme je da mamu i tatu posjedneš za stol i razgovaraš s njima. Kroz priču im lijepo objasni zašto ti se taj dečko sviđa i zašto bi vezi s njim dala šansu. Nakon što razgovaraš s njima, daj im vremena da procesuiraju sve što su čuli- možda razgovor upali.


Pristani na kompromis

Kompromis se čini kao nešto najgore jer zvuči upravo ovako: `Dobro, ne mogu dobiti sve što želim te ću morati raditi ono što ne želim samo kako bi mogla napraviti pola stvari koje zaista želim`. Možda se čini poput dijagnoze za šizofreniju, ali kompromis zaista može biti dobar. Ako često pristaješ na kompromise možda tvoji roditelji malo popuste. Pokušaj nametnuti sama kompromis na koji oni moraju pristati. Primjerice, reci im da će upoznati osobu s kojom si u vezi, nećeš ići van preko tjedna, družit ćete se samo dva puta tjedno, a svoje ocjene ćeš popraviti i slične stvari. Kao što bi rekao citat iz filma Kum, `Daj im ponudu koju neće moći odbiti`.


Uspori malo

Kada kažemo da usporiš, mislimo i na odnos s roditeljima, ali i sa simpatijom. Ako i tvoji roditelji pristanu na to da se s njim viđaš, nemoj odmah otići krivim putem i `zabrijati` da si nikada sretnija i da je on ljubav tvog života i da ćeš se za njega udati, a s druge strane, nemoj simpatiji slati tisuću sms-ova. I roditelji i simpatija će izludjeti nakon takve tvoje reakcije i ponašanja te se zato trebaš opustiti. Uspori malo i sve će se posložiti onako kako treba.

Zaobiđi pravila- budi u društvu sa simpatijom i prijateljima

Uvijek se možeš družiti sa simpatijom i prijateljima zajedno, što znači da ste u istom društvu. Pa i ako su ti roditelji zabranili vezu s njim, oni ti ne mogu zabraniti druženje s ljudima, zar ne? Dok ste u društvu tada ste samo prijatelji koji se druže, a to znači da si pronašla `rupu u zakonu` kod svojih roditelja. To je odličan način za viđanje sa simpatijom bez da lažeš roditeljima.



Obrati se onome tko je blaži

Njih je dvoje, ti si jedna i tu je kvaka- oni se trebaju držati zajedno i ne biti popustljivi, ali istina je ovakva: jedan od roditelja je uvijek blaži. Ne tvrdimo da sve treba odigrati na tu kartu i nekako se `umiliti` mami ili tati, ali je moguće možda popričati lakše s tim roditeljem. Čim uvjerimo tatu, znamo da smo na dobrom putu da uvjerimo i mamu i obratno.

Budi iskrena prema simpatiji

Znamo da je zadnje što želiš reći simpi to da ne možeš biti s njim zbog roditelja, ali morat ćeš to obaviti. Moraš s njim razgovarati o tome i objasniti da su oni vrlo strogi te da si ne želiš stvarati dodatne probleme. Lakše je to odmah simpatiji objasniti nego se šuljati, skrivati i lagati mu.


Zapitaj se je li ta veza vrijedna drame s roditeljima

Roditeljima ne treba lagati niti im nešto skrivati i baš zato se trebamo zapitati- je li ta veza vrijedna sve patnje i drame koja nas čeka? Prvo, to je jako stresno, a drugo, može ozbiljno naštetiti tvom odnosu s roditeljima. Treća stvar je isto vrlo jako bitna, a to je da ako te roditelji uhvate u tome što su ti zabranili, čeka te velika kazna koja će ti biti prava tlaka.




roditelji strogi roditelji roditelji brane dejtanje

Još vijesti