Slika nije pronađena

S najboljom prijateljicom dijelimo sve tajne, vesele trenutke, fotke i lijepe uspomene, ali i teške trenutke kada se jedna od nas osjeća loše, jadno i bezvoljno.

Baš te zeznute životne faze su pravi test prijateljstva. Ako ju muči sto stvari naša BFF možda neće biti zabavna, nasmijana i druželjubiva kao inače, a mi ćemo odlučiti hoćemo li ostati uz nju bez obzira ne sve ili ćemo joj okrenuti leđa. Imate li kvalitete pravog prijatelja?

Koliko god zeznuta situacija bila, ovo su stvari koje nikada ne biste trebali reći svojoj BFF:

*Ovaj put si stvarno zabrljala

Ako je tvoja prijateljica svjesna da je učinila pogrešku te je od tebe zatražila savjet i utjehu, nemoj biti osoba koja će joj krivi potez trljati na nos. Ne moraš joj čestitati na gluposti koju je učinila, ali probaj pronaći neku lijepu riječ za nju. S posljedicama će se svakako suočiti, a na kraju, zar postoji osoba koja nije pogriješila?



*Još uvijek tuguješ? Daj se saberi

Kada posljednja tri mjeseca slušamo BFF koja neprestano blebeće o dečku s kojim je prekinula, malo nam fali da nešto ovako izgovorimo. Tuđe žalopojke mogu biti stvarno iritantne, ali uvijek imaj na umu da joj pomažeš slušajući ju. U toj situaciji ona zapravo ne treba savjet nego nekoga tko ju želi čuti. Ako te ipak počne previše gnjaviti i pretjera u svakom pogledu, daj joj do znanja, ali na ljepši i suptilniji način.

via GIPHY



*Zašto mi to nisi rekla?

Katkad nas može povrijediti činjenica da nam je BFF nešto prešutjela. Spoj sa simpom, obiteljske probleme, poteškoće sa zdravljem – bitno je da ju u takvim situacijama ne optužujemo. Iako ćeš vjerojatno biti povrijeđena jer misliš da ti ne vjeruje dovoljno, shvati da se ovaj put ne radi o tebi. Tvoja prijateljica prolazi kroz nešto bitno, a možda jednostavno ne zna kako razgovarati o tome ili se osjeća nelagodno. Kada bude pravi trenutak, sigurno će progovoriti o tome.


*Kako ti to nije pošlo za rukom? Pa ja sam uspjela!

Nije važno radi li se o ocjeni iz ispita, gubitku kilograma ili nečemu trećem – svi smo različiti i ne pale kod svih iste stvari. Baš zato nema smisla da se uspoređujemo ili prozivamo neku osobu zbog nečeg što nije uspjela učiniti. Budi joj podrška i inspiracija, a ne netko tko ju osuđuje.


*To je isto kao kada sam i ja....

Kada se tvoja BFF jada o nekom problemu, najgore što možeš učiniti jest prebaciti fokus s njenog beda i početi pričati o svom. Iako nam se ponekad čini da se naša situacija može usporediti i da iz našeg primjera može izvući dobru lekciju, to se uglavnom pretvori u laprdanje o sebi. Dakle, slušaj o prijateljičinom problemu, ako imaš kakav savjet reci ga, ali nemoj početi pričati o sebi.

Foto: Shutterstock
I.N.

Pročitajte još:

Znakovi da ste ti i tvoja BFF praktički u vezi

Jedina znaš njezinu tajnu: Što napraviti kad je bff u lošoj vezi?

Što kad BFF postane elita, a ti ne?

rečenice najbolja prijateljica

Još vijesti