Slika nije pronađena

Nagovoriti roditelje da nas puste da spavamo kod prijateljice ili da odemo na najveći ovogodišnji tulum katkad može biti nemoguća misija. Iako su svi argumenti na našoj strani, njihov odgovor je i dalje 'NE'.

'Ali svi iduuuuu' - 'Što me briga za sve, ti si moje dijete!' Je li vam poznat takav scenarij? O da, svi smo ga mnogo puta proživjeli. Vjerujemo da roditelji u većini situacija znaju što je najbolje za nas, ali ponekad bi se trebali prisjetiti kako su se osjećali u našim godinama i sagledati situaciju iz naše perspektive.

Taj argument nam neće upaliti u raspravi s njima, ali znamo nekoliko stvari koje bi mogle funkcionirati. Ovo su pristupi koji bi ti mogli pomoći da od roditelja dobiješ sve što poželiš:

*Pokaži zahvalnost

Roditelji su nas naučili mnogo vrijednih lekcija i priuštili nam puno lijepih stvari pa im treba jasno dati do znanja da smo zahvalni na tome. Ako žicaš nove tenisice, nemoj pitati 'Tata, mogu li dobiti nove tenisice' jer će 'Ne' doletjeti prije nego izgovoriš pitanje do kraja. Upotrijebi drugačiji pristup – 'Tata, znam da naporno radiš za vrijedne stvari koje mi ponekad priuštiš. Stvarno sam sretna zbog toga, hvala ti!' bio bi puno bolji izbor. Osim što će sljedeće žicanje vjerojatno biti uspješnije, vrijeme je da roditeljima pokažeš da cijeniš sve što rade za tebe.*Ponudi uslugu

Kada imamo dobre ocjene, činimo uslugu sebi, a ne roditeljima, ali budući da je njima važno da izrastemo u odgovorne i vrijedne osobe, ovo nije loš prijedlog za zamjenu. Ako želiš ići na tulum, ali nisi sigurna da će ti roditelji dozvoliti, pokušaj obećati da ćeš se potruditi oko konkretnog zadatka. 'Mama mogu li van u petak? Obećajem da ću se svejedno super pripremiti za ispit iz povijest i dobiti super ocjenu'. Ovu zanimljivu ponudu teško da će odbiti, ali ne zaboravi da kasnije moraš ispuniti obećanje.


*Dokaži da si odgovorna

Svi ponekad dobijemo džeparac od baka, teta i ostale rodbine, a ako ga vrijedno čuvamo, nakon nekog vremena možemo uštedjeti svota koja nam je potrebna da si priuštimo što želimo. Ili barem dio svote – a to je trenutak za obraćanje roditeljima. Tvoj tata puno će bolje reagirati ako mu kažeš da si uštedjela dio novaca i zamoliš ga ako ti može pomoći s ostatkom, nego ako ga tražiš cijeli iznos. Skupljanjem dijela novaca pokazat ćeš da si odgovorna, zrela i ustrajna u svojim namjerama što će se sigurno svidjeti tvojim roditeljima.*Daj im vremena

Ako želiš živcati nešto što ti je važno, a znaš da bi mogli odgovoriti s 'ne', daj im vremena. Umjesto da pitaš 'Mogu li s prijateljicama na more', odaberi drugačiji pristup: 'Mama, moram te nešto pitati. Ne želim da mi domah odgovoriš nego da razmisliš pa da popričamo o tome. Željela bih ove godine prvi put sama na more s prijateljicama' je puno bolji način. Roditelji će češće reći 'ne' ako se osjećaju kao da su stjerani u kut. Daj im vremena, a sebi osiguraj prostor za pregovaranje.


*Pregovaraj

Kada te odbiju po kratkom postupku i kažu 'ne' na tvoje pitanje, nemoj poludjeti, dramatizirati ili se naljutiti – odaberi drugačiju strategiju. Smirenim tonom pitaj zašto je odluka takva i što možeš učiniti da odgovor bude 'da'. Kada ti navedu uvjete, potrudi se da ih ispuniš, a kada to učiniš, dovela si ih pred gotov čin – više nemaju razloga da kažu 'ne' jer bi time pogazili svoje riječi. Katkad je samo bitno nadmudriti ih.


Foto: arhiva/Giphy.com
I.N.

Pročitajte još:

Sitnice kojima ćeš uvjeriti roditelje da si konačno dovoljno zrela

6 osjetljivih tema o kojima ti ne bi trebalo biti neugodno pričati s mamom

6 stvari koje ti roditelji nikada ne bi trebali raditi

roditelji odluke nagovaranje

Još vijesti