Slika nije pronađena

U osnovnoj i srednjoj školi kroz tvoj će život proći puno ljudi. Tu sklapaš poznanstva koja se kasnije razviju (ili ne) u prijateljstva, u nekima se razočaraš, nekima se oduševiš. Koje su zapravo kvalitete dobrog prijatelja i kako znati da nakon početnog oduševljenja određenom osobom možeš biti siguran/a da se na istu možeš i osloniti?

Pravi je prijatelj iskren.

Prije svega, prijatelj je iskren u vezi sebe. Ne predstavlja ti se lažno i uvijek kaže koje su mu namjere. Imala sam frendicu koju starci nisu puštali van, to sam znala i to mi nije smetalo, no ona se svejedno svaki ponedjeljak u društvu hvalila kako je sa svojom starijom ekipom bila na mjestima na kojima je mlađima od 18 zabranjen ulaz, kako se napila ovog ili onog pa čak i brijala sa starijim frajerima. Meni je bila draga i bez tog 'preseravanja', no s vremenom su mi dojadile te lovačke priče i prestale smo se družiti - priča Tia (17).


Pravi je prijatelj zanimljiv i zabavan.

Pravi mali unikat. Kako je smisao za humor nešto s čime se rodimo ili ne, zabavnom osobom smatraj onu u čijem ti društvu brzo prolazi vrijeme, bez obzira je li ti zabavna zbog neobičnih pogleda na svijet, najsmiješnijih viceva koje znaš ili jednostavno zbog svoje brutalne iskrenosti. Osim o školi i suprotnom spolu, s dobrim frendom možeš pričati i o svim drugim temama koje te zanimaju. Volim svog frenda Iana jer, osim što nema sreće o ljubavi, o tome uvijek priča jako emotivno da nas oboje istovremeno nasmijava. Tako vidim i da se meni ne srami prizati ništa, dok ostatak ekipe uvijek napuše situaciju vezanu za doživljaje s nekom curom - priča Filip (16 ).

Pravi prijatelj zna slušati.

Nitko nam ne može pročitati misli, no osoba kojoj je stalo do tebe dosad te dovoljno upoznala da samo po izrazu tvog lica ili tonu glasa zna reći da nešto nije u redu s tobom, da te nešto muči. Matea je hiperaktivna i uvijek spremna na šalu - objašnjava Rina (19). Ako se nađemo na kavi i vidi da sam potištena, odmah smanji doživljaje i spremna je saslušati i pomoći mi naći rješenje. Volim te njene transformacije iz prevesele razigrane djevojke u ozbiljnog slušača, dok moja druga frendica Tanja samo kaže: Ma ajde, proći će, i nastavi bezbrižno brbljati.


 

Pravi te prijatelj podržava.

Ne u glupostima poput konzumacije prevelike količine alkohola ili eksperimentiranja s drogama, podržava te u tvojim odlukama, željama i ciljevima bez obzira na to koliko oni nekad luckasti bili. Prije godinu dana na Internetu sam našla oglas jedne modne kuće da traže mlade otkačene ljude za njihov katalog. Prijavila sam se i za par tjedana su me nazvali da sam prošla prvi krug i da dođem na veliki casting u Zagreb. Uzbuđena sam to ispričala prijateljicama koje su me nakon toga popljuvale da nikad neću biti model jer sam preniska, jer nisam dovoljno mršava i i imam prištiće. Jedino Sonja me branila i rekla da zašto ne bi iskušala sreću. Čak je išla samnom i mamom na casting. Nisu me izabrali među 4 modela, no osim što smo se nas 3 odlično provele u Zagrebu, doznala sam i na koga se mogu osloniti, prisjeća se Ivana (16).

Pravom prijatelju možeš vjerovati.

Jer ti neće ukrasti curu ili dečka, neće te imitirati ili pokušati uzeti posao koji si jedva našao/la. Neće uokolo širiti neistine o tebi niti činiti išta drugo da te dovede na loš glas. Marina i ja smo tek prohodali pa smo spojili moje i njeno društvo i počeli svi zajedno izlaziti van i družiti se. Jedne subote nisam mogao izaći jer sam sutradan imao važnu utakmicu i trener je računao na mene, a 10 minuta prije tekme Marina mi je poslala SMS da prekida samnom jer sad fura s mojim (dotadašnjim ) kvazi  best frendom. Poludio sam!, prisjeća se 18-godišnji Frano.

Pravi prijatelj ostaje uz tebe i kad stvari krenu loše.

Vjernost je još jedna prava vrlina pravog prijatelja. Bez obzira na to moraš li smanjiti društvene aktivnosti zbog popravljanja ocjena u školi ili teške obiteljske situacije poput razvoda roditelja. Tati je krajem prošle godine propala firma i odselili smo u Slavoniju gdje imamo obiteljsku kuću i gdje je tata našao novi posao. Bio sam jako tužan jer odlazim od prijatelja s kojima se družim još od vrtića i ona poslovica Daleko od očiju, daleko od srca uskoro se pokazala točnom, osim kod Marija s kojim se i dan danas čujem preko telefona i chata, i koji se jako veseli jer će uksršnje praznike provesti kod mene, priča Miran (14).

Pravi te prijatelj prihvaća onakvim kakav jesi, čak i ako si ponekad budala.

Prihvaćanje prijatelja ide ruku pod ruku s vjernošću. Frend je osim tvojih vrilna svjestan i svih tvojih mana, te iako se ne slaže s nekom tvojom budalastom odlukom, ostati će uz tebe. Zaljubila sam se ko glupača u jednog starijeg frajera o kojem se pričalo da se kladi s ekipom tko će više djevojaka odvesti u krevet. Jednog mi je petka prišao u disku, i bila sam izvan sebe od sreće. Pili smo, plesali i ljubili se, a onda me pozvao da se odemo malo provozati u njegovom autu. Na izlasku iz diska me naj frendica povukla za ruku i rekla da nikako ne idem, da sam pijana i da znam da je on kreten, no izderala sam se na nju i rekla joj puno ružnih riječi te ko frajerica išetala s njim. Bile smo u svađi tjedan dana, nakon čega je ona nazvala mene i pitala me kako sam. Odmah sam joj priznala da sam pogriješila, da sam izašla iz auta čim je počeo nastrati na mene i hodala 20 min. do stajališta autobusa na kojem sam se smrzla čekajući prvi jutarnji autobus. Ona zna da sam tvrdoglava i da nikad neću tražiti oprost čak i ako sam u krivu, i zato me nazvala. Ona je prava frendica!, zaključuje Goga ( 17 ).

I.V.

prijateljstvo osobine prijatelja pravi prijatelji prijateljice