Slika nije pronađena

Kako se približavaš odrasloj dobi, prijatelji iz djetinjstva s kojima si uživao/la 'od malih nogu' mogu početi stvarati neke svoje živote i razvijati vlastite interese zbog kojih se vaše prijateljstvo može ugasiti. Ovi novi interesi mogu biti novi hobiji, nove škole, novi dečki ili cure, preseljenje u drugi grad i slične životne stvari koje će svako prijateljstvo staviti na kušnju.

Kad ti se prijatelj/ica počne mijenjati, ako ti se učini da odrasta prije tebe i udaljava se, postoji nekoliko stvari koje možeš napraviti prije nego odustaneš od vašeg prijateljstva. Ne moraš mijenjati svoj životni stil, dovoljno je samo da se prisjetiš zašto ti je bestie tako važan/važna.


Nemoj se ljutiti na nju/njega

Najgore što možeš je naljutiti se na prijetelje koji grade svoj život i natjerati ih da se osjećaju loše zbog toga. Upis u dobru školu ili preseljenje je velika odluka koja tvome prijatelju ili prijateljici može pomoći u životu, a ako nađu dobrog dečka ili djevojku – to je također stvar zbog koje se moraš veseliti. Nemoj ih iznevjeriti na način da ćeš se duriti i okrenuti im leđa nego s oduševljenjem prihvati sve promjene i iščekivanje svega što će vam se u životu događati.

Budi iskren/a bez obzira koliko bolilo

To je jedini način da prijateljstvo preživi ovakve promjene. Naravno, ne radi se o tome da počneš prigovarati jer će nova izvan-nastavna aktivnost dodatno smanjiti vrijeme koje imate za druženje nego u situacijama u kojima ti se učini da se ti žrtvuješ za vaše prijateljstvo, a ne dobivaš istom mjerom natrag. Ako ti se prijatelj/ica ne javlja, ne vraća poruke i pozive, onda je vrijeme za vježbanje iskrenosti.


Pokaži interes za njegove/njene nove hobije

Stalno dijelimo dojmove i iskustva s prijateljima, bez obzira jesu li zainteresirani. Naravno da je uzbudljivo podijeliti sve svoje uspone i padove s prijateljima. U tom svjetlu moraš se i ti veseliti kad i oni s tobom podijele svoje uspjehe i uzbudljive novosti, ticale se one tebe ili ne. Nema ništa gore od onoga kad s nekime podijeliš dobre vijesti, a ta te osoba otfikari samo jednim hladnim i nezainteresiranim 'ok, cool'.

Podsjeti se zašto se uopće postali najbolji/e frendovi/ice

Naravno da ćeš sumnjati u vaše prijateljstvo kako će se ono mijenjati i to je normalno. Naše nesigurnosti su veliki faktor, ali za funkcioniranje svake veze pa tako i prijateljske, potrebno se potruditi. Prisjetite se zašto ste se uopće počeli družiti i kako je teklo vaše povezivanje, prisjetite se najboljih, najsmješnijih i najtužnijih trenutaka i odmah ćete shvatiti koliko ste se još spremni žrtvovati za opstanak tog prijateljstva.

Najbitnije od svega jest da se potrudiš i pronađeš vremena i volje za svog prijatelja ili prijateljicu. Prijateljstvo neće opstati samo od sebe jer ljudi nisu roboti i ne smije ih se tako niti tretirati. Veseli se svim novim događajima u životu svog prijatelja/ice jer se sigurno i tebi svašta novo i lijepo sprema iza ugla. A kad to dođe – želiš li podijeliti svoju sreću s naj frendom ili frendicom? Naravno da želiš!

L.B./izvor: HelloGiggles

foto: Shutterstock


Pročitajte još...

...Prijatelja iz razreda nosi na leđima u školu – već tri godine...

...Tajne koje dijele samo najbolji frendovi...

...Prijateljstvo kao nijedno drugo: samo za frendice s istim imenom...

prijateljstvo novi hobiji i interesi osjećaj isključivanja kako spasiti prijateljstvo odrastanje

Još vijesti