Slika nije pronađena
Nekad se mislilo da su samo dečki ti koji su skloni vršnjačkom nasilju, ali u zadnje vrijeme nasilje je sve češće i kod cura.

I dok dečki prvenstveno primjenjuju fizičko nasilje, cure vršnjačko nasilje vrše na različite načine. Evo koji su to...
Cure koje vrše nasilje nije uvijek lako prepoznati. To je ponekad i najveći problem kod prepoznavanja postojećeg problema s nasiljem. Nekome tko izravno ne sudjeluje u zlostavljanju niti je žrtva istoga, može biti teško prepoznati radi li se o vršnjačkom nasilju među curama ili ne. Cure su nešto suptilnije i njihovo zadirkivanje, ruganje i vrijeđanje nije uvijek lako skužiti, pogotovo ako to posebno ne naglašavaju.

via GIPHY


Roditeljima je često teško vjerovati da bi njihove kćeri zlostavljale druge cure u razredu ili školi, s obzirom na to što se vjeruje da cure nisu zle, nego dobre jedna prema drugoj.

Iako smo ovdje već pisali o fizičkom nasilju između cura koji se prije dvije godine dogodio u Varaždinu, one se nešto manje služe fizičkim nasiljem. Njihovo zlostavljanje više je emocionalne, odnosno verbalne prirode. Njihove međusobne svađe prvenstveno obuhvaćaju ismijavanje i vrijeđanje fizičkog izgleda, a rijetko koje se cure obračunavaju fizičkim putem.

via GIPHY



Cure koje međusobno potiču vršnjačko nasilje najčešće se nalaze u većim grupicama, i rijetko kad se nađe samo jedna cura koja kreće s maltretiranjem drugih. Uglavnom su to barem dvije cure ili više njih koje, između ostaloga, nasilje vrše tako da curu koju ne vole izbacuju iz društva i postepeno izoliraju.

Ako si ikad preživjela ili možda još uvijek preživljavaš vršnjačko nasilje, pročitaj kako se protiv njega boriti - o tome smo već pisali u članku Vrijeđanje, ruganje i ignoriranje – što učiniti kada doživiš psihičko zlostavljanje?

Foto: Shutterstock/Giphy

D.Š.

Pročitajte još:

U borbi protiv zlostavljanja u školi – američki ravnatelj smislio originalnu ideju koju bi naši mogli kopirati

VIDEO: Godinama su je zlostavljali u školi, a onda je na maturu došla sa 120 bajkera

Glupa si i gadiš mi se´:Tinejdžerice snimljene kako zlostavljaju curu u Zagrebu

Svađa nasilje među curama ogovaranje

Još vijesti