Slika nije pronađena

Svima se može dogoditi da nešto izgube. Naravno da ti nije svejedno kada se radi o nekoj tvojoj stvari koju si posudila frendici ili sestri, a evo kako reagirati u takvoj situaciji.

Posebno je frustrirajuće kada neki svoj komad odjeće, nakita ili bilo koju drugu stvar posudiš nekome, i očekuješ to isto natrag, ali nikada ne dočekaš. Zašto? Zato jer je ta osoba tvoju stvar izgubila. Koliko god bila vrijednost toga, ne želiš uništiti prijateljstvo zbog komada odjeće ili stvari koja se može zamijeniti. Pa ipak, u trenutku kada saznaš da je izgubljena, možeš svakako reagirati. Imaj na umu ove savjete i situacija će se bezbolno raščistiti.

Reci iskreno kako se osjećaš


Iako možda želiš izbjeći sve moguće sukobe i odlučiš reći da je sve u redu, to nije pravi način. Ukoliko si ljuta ili razočarana, važno je da to daš do znanja osobi koja je tvoju stvar izgubila. Iskreno reci sve što ti je na umu, na normalan, civilizirani način. Prva bi ti reakcija možda bila vikanje na tu osobu, ali imaj na umu se svakome tako nešto može dogoditi i da sigurno nije bilo namjerno. Najvjerojatnije se i druga strana osjeća dovoljno loše. Napasti osobu je nešto što trebaš pokušati izbjeći, jer tako ćete se samo posvađati, udaljiti. Ono što trebaš reći je da si ljuta/razočarana/povrijeđena jer je izgubila tvoju omiljenu majicu/slušalice/ koja je god stvar u pitanju, ali naglasi i da razumiješ da se takve stvari događaju.

Velike su šanse da će tvoja prijateljica ponuditi nešto da zamijeni stvar koju je izgubila. Ako ste si bliske, htjet će razriješiti situaciju što bezbolnije. Ukoliko ona ništa ne ponudi, na tebi je da predložiš neki plan uz pomoć kojeg ćete riješiti situaciju. Postoje situacije kada znaš da druga strana nema financijskih sredstava za kupiti ti novu stvar ili dati neku istu svoju, tada trebaš postupati oprezno. Svejedno trebaš pokazati da nisi sretna s nastalom situacijom i da u nekom trenutku ipak očekuješ da ti se osoba oduži. Bilo da je to na način da pristaneš da podijelite troškove kupovine nove stvari ili neko drugo riješenje. Kako god bilo, moraš dati osobi do znanja da nisi okej sa situacijom i da ti se treba odužiti. Naravno, ukoliko se radi o nekoj gluposti i nebitnoj sitnici, prihvati ispriku i nastavite dalje.

Predloži kako da se sredi situacija


Nemoj biti zlopamtilo


Ako se nikako ne možete dogovoriti kako zamijeniti izgubljenu stvar i situacija se ne miče s mrtve točke, pomiri se s time da si ostala bez stvari koju si posudila i nastavi dalje. Je li vrijedno žrtvovati prijateljstvo radi sunčanih naočala ili o kojoj se god drugoj stvari radilo? Naravno da ne! Koji god da je razlog zbog kojeg ti frendica ne može zamijeniti izgubljenu stvar, imaj na umu da se i ona osjeća grozno, možda čak i više od tebe. Nekada jednostavno moraš prijeći preko toga, nastaviti dalje i sljedeći put kada netko želi nešto posuditi – razmisli dobro.

Ne posuđuj stvari koje ne želiš da nestanu


Nauči iz lošeg iskustva. Sljedeći put kada netko bude htio nešto posuditi od tebe, dobro razmisli. Ako se radi o nečemu što je skuplje, nešto bez čega ne možeš ili nešto što ima sentimentalnu vrijednost, radije reci da ipak ne možeš posuditi. Stvari koje su ti posebno drage, radije nemoj posuditi, objasni frendici zašto ne možeš, pogotovo ako se radi o osobi koja je poznata po tome da bi i vlastitu glavu izgubila da može.

Foto: Freepik/ Giphy

M.T.

Pogledajte još:

Je li vaše prijateljstvo stvarno ili lažno? Šest je načina pomoću kojih možeš otkriti istinu

Ti kao da više ne postojiš?! Evo što napraviti kad je tvoja BFF stalno sa svojim BF

Što kada frendice ne odobravaju tvoju novu vezu? Ovako trebaš postupiti u toj situaciji

Reakcija izgubljeno posuditi frendica