Slika nije pronađena

Svi smo različiti i imamo različite stavove prema svađi. Dok jedni tako često vrište i iz gotovo pa svega čine dobar materijal za svađu, drugi će sve, baš sve progutati i u sebi nakupljati samo kako do svađe ne bi došlo.

Ipak, ovo su dvije krajnosti i svi se prije ili kasnije nađemo u vrtlogu svađe. Ponekad smo u nju uvučeni, a ponekad je sami započnemo jer smo jako ljuti ili nas nešto jako nervira. Kako bilo, i iz svađe se uvijek može nešto naučiti, a najbolje je kada obje strane nešto iz nje nauče te kada završi dobrim kompromisom, dakle nečim čime će se obje strane složiti. Ipak, to nije uvijek moguće…


Kada bi vas netko pitao što je to fer svađa i kakva bi ona trebala biti, što biste odgovorili? Za jedne ovo znači njihovu pobjedu i ništa manje od toga, a za druge označava svađu u kojoj nijedna strana nije previše povrijeđena, odnosno da u toj svađi nema previše udaraca ispod pojasa. Ipak, kada se prava, vatrena svađa zahukta doista je teško očekivati da neće biti udaraca ispod pojasa i da će se bilo koja strana osjećati kao pravi i istinski pobjednik. U konačnici to i nije bitno jer ono što je najbitnije kod svađe jest da se iskažu iskrena mišljenja i stajališta.


Osobe koje se svađaju obično možemo podijeliti u tri glavne skupine:
  1. ZBUNJIVAČ – ovo je osoba koja tijekom svađe spominje stvari od 'prije nove ere', nešto što je posve nebitno za temu oko koje je svađa nastala.
  2. AGRESIVAC – ovakva osoba govori puno i glasno tijekom svađe i ne da drugoj strani da uopće išta kaže. Obično misli da osoba koja govori najviše, najglasnije i koja je izrekla zadnju rečenicu pobjeđuju u svađi, što uopće nije istina.
  3. MIROVNJAK – ova se osoba slaže s drugom osobom s kojom se posvađala, samo kako bi svađa utihnula. No, u biti se uopće ne slaže i na kraju stvari ostanu kakve su i bile.


Dakako, ukoliko želite fer svađu, ne biste trebali pripadati niti u jednu skupinu jer fer svađa isključuje sve navedeno. U fer svađi trebali biste biti posve otvoreni i pokušati razumjeti poziciju, ideje i iskustva osobe s kojom se svađate. Ovo se čini teškim, ali želimo li se promijeniti i čvrsto odlučimo da to želimo, ništa nije nemoguće.


Evo nekoliko smjernica za fer svađu:
  1. Držite se teme oko koje je svađa nastala. Nemojte na površinu iznositi nešto što se dogodilo 'prije sto godina' i isto tako ne dajte da vas suprotna stran zbuni i uvuče u sadašnju svađu nešto što se dogodilo davno u prošlosti.
  2. Nemojte suprotnu stranu nazivati ružnim imenima, ismijavati je i rugati joj se.
  3. Pokušajte razumjeti emocije osobe s kojom se svađate. Ovo je posebno bitno ukoliko se svađate s dečkom, curom, frendom, frendicama ili starcima, odnosno osobama s kojima smo intimni i bliski. Naglasite da razumijete njegove ili njezine osjećaje što će cijeloj svađi sasvim drugačiju dimenziju i ne tako vatren ton.
  4. Ako ste zbunjeni ili nešto ne razumijete, zahtijevajte obrazloženje i raščišćavanje stvari.
  5. Nastojte  više govoriti o svojim osjećajima, idejama i stavovima nego o tome kako je suprotna strana u krivu. Ukoliko samo želite objasniti drugoj strani koliko je pogriješila, sigurno je da će vam pružiti otpor, stoga se fokusirajte sa svoje osjećaje koje je izazvala ta druga osoba.
  6. Na kraju svađe trebate znati da dobra i fer svađa ne znači da je jedan pobjednik, a drugi gubitnik ili da je nužno pronaći kompromis. Najbitnije je pronaći način da se krene naprijed i ova nesuglasica, pretresena u dobroj svađi, ostavi iza sebe.
N.LJ.J.
Foto: sxc.hu

Svađa prijatelji ljubav