Slika nije pronađena

Međunarodni dan prevencije zlostavljanja djece, koji se u cijelom svijetu obilježava 19. studenog, bio je povod organizacije tribine pod nazivom „Prevencija elektroničkog nasilja nad djecom: primjeri dobre prakse“. Cilj je organizacije ove tribine ukazivanje na važnost prevencije elektroničkog nasilja nad djecom i predstavljanje primjera dobre prakse koji se provode u Hrvatskoj.

Nasilje nad djecom i mladima velik je problem našeg društva i još uvijek ne radimo dovoljno na njegovom rješavanju”, istaknula je Silvija Stanić iz Udruge roditelja „Korak po korak“.

Uvodno predavanje na tribini održala je Marina Trbus iz Udruge roditelja „Korak po korak“, a bilo je posvećeno rezultatima nedavnog provedenog istraživanja među djecom i mladima, roditeljima i odgajateljima.

Istraživanje je udruga provela na više od 6.000 ispitanika, a dio pitanja odnosio se i na elektroničko nasilje pa je tako uočeno nekoliko zabrinjavajućih podataka. Primjerice, 79% ispitanih roditelja gotovo nikad ne razgovara sa djetetom o tome što radi na računalu i internetu, 77% njih gotovo nikad ne ograničava vrijeme koje dijete može provesti na računalu i internetu, a čak 92% ispitanika gotovo nikad ne traži da im dijete pokaže što radi na Facebooku i drugim društvenim mrežama.

Mladi u istraživanju procijenili su da je svaka druga djevojka i svaki četvrti mladić bio žrtva vrijeđanja na internetu. Svi su se sudionici istraživanja složili da su nužne edukacije djece i mladih, a osobito roditelja o načinima zaštite od svih oblika nasilja na internetu, poput sextinga, govora mržnje i neprimjerenih sadržaja, te o tome kako čuvati privatnost i podataka i fotografija.

Silvija Stanić i Irena Bohač iz Udruge roditelja „Korak po korak“ predstavile su program CAP (Child Assault Prevention), program prevencije nasilja nad djecom, koji udruga provodi već 15 godina u suradnji s odgojno obrazovnim ustanovama. Nekoliko je modula programa CAP – predškolski CAP, osnovni CAP, Teen Cap i Special Needs CAP, a svima je zajedničko osvješćivanje djece, mladih i ključnih dionika o potrebi zaštite djece od bilo kakvih oblika nasilja.

L.B./foto: Facebook@korakpokorak

Cyberbullying udruga 'korak po korak' elektroničko nasilje