Slika nije pronađena
Vjerojatno smo rečenice poput `daj hajde pa svi to rade´ ili `ako to ne napraviš, nisi nam prijateljica´ čuli svi barem jednom u životu. Istina je da nije lako ljudima reći `ne´, pogotovo kada su ti `ljudi´ tvoji frendovi, koji rade stvari za koje još uvijek nisi spremna ili misliš da nisu dobre za tebe.

Pritisak vršnjaka može biti gadna stvar i nema ništa gore nego osjećati se usamljeno i odbačeno od ekipe u kojoj svi nešto zajedno rade, a ti nisi dio te priče jer se `ponašaš kao beba´ i nisi dovoljno cool.

No koje su to situacije u koje nas ekipa često `uvali´ i kako se iz njih izvući?

1. `Cuganje´ ili `pušenje
: Sigurno si do sada dobila ponudu da `zapališ´ cigaretu ili probaš pivo da se malo `opustiš´.

Rješenje
: Isprobavanje bilo koje stvari zbog koje se ne osjećaš dobro nikako te ne čini cool curom, već je djetinjasto i nezrelo pogotovo ako je to nešto što radiš samo kako bi zadovoljila ekipu. Zato nauči reći - ne. U početku će biti teško i možda će čak pasti i neki zloban komentar na tvoj račun, ali kasnije ćeš sama sebi biti zahvalna. Napravi zezanciju od zlobnih komentara i pokaži kako te gluposti ne diraju.
2. `Barenje´ i seks: Sve tvoje frendice to rade, a ti se osjećaš pomalo glupo jer si jedina koja se ne dopisuje s 5 frajera od jednom, a s onim jednim nisi pokušala ništa dalje od poljupca.

Rješenje: Opusti se i dobro razmisli zašto tvoje prijateljice to rade – ako je odgovor da bi se svidjele dečkima i na taj se način dokazale, ti si ona koja je u pravu. Isto tako neka te ne bude strah reći svoje mišljenje. Ako misliš da je nešto potpuno bez veze, zauzmi se za sebe i reci to na glas.
3. Duži izlasci
: Zašto se uvijek sve zanimljive stvari se dogode tek nakon vremena kada se ti već doma? Starci su ti rekli da se moraš vratiti doma do 11, ali frendovi te nagovaraju da ostaneš dulje.

Rješenje
: Ovo je definitivno zeznuto, pogotovo jer je to ono što i ti sama želiš, no sjeti se kakve posljedice mogu biti. Ponekad je bolje poslušati roditelje, a u takvim situacijama se samo prisjeti kako će uskoro doći i ono zabavno razdoblje u kojem ćeš vani moći ostati koliko želiš bez da ti roditelji `kvocaju´.
4. Markiranje : Sljedeći sat vas čeka test iz hrvatskog, kojeg je tvoja ekipa odlučila izbjeći tako što će zbrisati s nastave.

Rješenje: Iako se markiranje može činiti kao dobra ideja, najčešće nije. Zašto? Iako si možda ovaj put izbjegla neugodnjak, sjeti se da ćeš na taj sat opet jednom morati doći. Ne želiš da te smatraju `propalicom´, a ako se družiš s prijateljima koji te na to sile – zapitaj se kakvi su to uopće prijatelji.
5. Prepisivanje
: Dolazi vrijeme testa, a frendica ti kaže da joj moraš poslati rješenja. Ona nije stigla učiti jer je sinoć do dugo bila vani. Strah te varati na testu, ali se bojiš da ćeš biti prizvana `izdajicom´.

Rješenje: Pomoći prijatelju u škripcu je plemenita stvar i prijatelji si definitivno trebaju čuvati leđa. No ako se ne osjećaš dobro i ako te je jako strah u tim situacijama, reci joj kako se osjećaš i predloži da sljedeći put učite zajedno.
6. Nošenje jake šminke i uske odjeće koja puno otkriva, a za koju znaš da ti ne stoji

Rješenje: Jedino pravilo kod ovakvih stvari kojeg se uvijek moraš prisjetiti je - budi svoja! Zaista ne želiš izgledati kao da imaš 10 godina više koliko god tvoje frendice mislite da je to super. Pronađi stil koji tebi odgovara i nosi ga ponosno. Originalnim stilom najbolje možeš impresionirati i skrenuti pažnju na sebe.
Jeste li se i vi do sada našli u sličnoj situaciji?Foto: Shutterstock/Giffy

S.T.R.

Problemi u društvu: Može li novac ugroziti vaše prijateljstvo?

Znakovi koji pokazuju da te nikada neće preboljeti

Veza tvoja brata i BFF- recept za katastrofu ili?

prijatelji pritisak savjeti

Još vijesti