Slika nije pronađena

Prijateljstva obogaćuju naš život jer kroz prijateljstvo dijelimo iskustva, rastemo i učimo o sebi. Da bi izgradili prijateljstvo koje će potrajati (možda čak i zauvijek) bitno je pomiješati 3 magična sastojka: srce, princip ‘koliko dobijem toliko i dam’ i iskrenost.

Pravo prijateljstvo zahtijeva mnogo truda i rada (i uživanja, dijeljenja tajni, hohotanja, suza i sreće). Evo nekoliko zlatnih pravila o prijateljstvu koje će ti pomoći da i u teškim trenucima ostaneš najbolja prijateljica.

1. Budi iskrena

Traženje najboljeg prijatelja ili prijateljice nije lako. Iako je možda ponekad jednostavnije prići otvorenijoj i zabavnijoj osobi, ne znači da ćete imati mnogo toga zajedničkog. Nije dobro sklapati prijateljstva po ključu jednostavnosti i površnih odnosa koji neće izvlačiti najbolje iz tebe i koji neće podupirati i podržavati ono što jesi.

2. Budi sama sebi najbolja prijateljica

Da bi bila dobra prijateljica i imala najboljeg prijatelja i prijateljicu moraš i sebe tretirati kao osobu koja je toga vrijedna. Budi ponosna, sretna, samopouzdana i govori i misli lijepo o sebi. Također inzistiraj da te i drugi pošteno tretiraju. Ne dozvoli si da te netko ponižava ili omalovažava, ma koliko popularna ta osoba bila. Pravi prijatelji to nikada ne rade.

3. Da bi zadobila nečije povjerenje, prva ga pokloni

Ako poželiš da ti se prijatelj ili prijateljica otvore, nemoj se bojati prva pokazati strah ili nelagodu. Sramežljivi ljudi tako će se osjećati sigurnije kraj tebe. Ponekad je najlakše jednostavno reći da te strah povjeriti se nekome jer te netko prije povrijedio ili jer to nikada do sada nisi napravila.

4. Nikad ne sakrivaj svoje pravo lice

Nemoj se truditi biti netko drugi da bi te drugi voljeli. Budi svoja – to je uvijek pozitivno i drugima će djelovati privlačno, osvježavajuće i super. Na taj način zaradit ćeš poštovanje drugih, ali i ostvariti iskrene kontakte. Kome trebaju prijatelji koji ne cijene tvoj karakter i osobnost i koji te žele promijeniti u neku sasvim drugačiju osobu?

5. Budi darežljiva

U prijateljstvu poklanjamo naše povjerenje drugoj osobi. To nije lako niti jednostavno. No, ukoliko to odlučiš napraviti – daruj svoje povjerenje, vrijeme, podršku i što god želiš dati u to prijateljstvo bez zadrške i bez očekivanja. Nemoj se opterećivati time hoće li ti prijatelj ili prijateljica uzvratiti istom mjerom – ti uvijek budi najbolja moguća frendica.

6. Nemoj ništa očekivati

Nemoj očekivati da se prijatelj ili prijateljica s vremenom promijene – to se može, ali i ne mora dogoditi. Kao što očekuješ da te prihvati takvu kakva jesi – ti moraš napraviti to isto. Najbolji prijatelji ne moraju se uvijek ponašati onako kako bi ti to željela ili misliš da bi trebali, a njihove postupke nemoj analizirati prema sebi i svojim mišljenjima. Tvoja je prijateljica osoba za sebe – baš kao i ti – i naravno da ćete se jako razlikovati, unatoč velikim sličnostima koje vas drže zajedno.


7. Uvijek se trudi biti najbolja prijateljica – nemoj prijateljstvo shvaćati zdravo za gotovo

Prijateljica možda i jest sad kraj tebe, ali ne znači da će uvijek biti ako ju počneš zapostavljati ili uzimati vaše prijateljstvo zdravo za gotovo. Ako pomisliš da ste toliko dobre da ju ne moraš iznenaditi nekom sitnicom za rođendan, podrškom kad joj je zbilja potrebna (jer uvijek postoji sutra) i slični propusti ozbiljno će poljuljati to što imate. Uvijek se moraš truditi, ako naravno procijeniš da je tvoj prijatelj ili prijateljcia vrijedna toga.

L.B./foto: Shutterstock

...Pročitaj još...

...Uvijek ćete biti frendice - znakovi koji pokazuju da si našla srodnu dušu...

...Svijet bez prijatelja bio bi tužan - najljepše izreke o prijateljstvu...

prijateljstvo kako biti dobar prijatelj savjeti pravila

Još vijesti