Slika nije pronađena

Čim izgubimo povjerenje u nekoga teško ćemo ga kasnije vratiti jer ono se gradi godinama, a može se srušiti u sekundi.

Po definiciji povjerenje je vjerovanje da je netko dobar, iskren i da se na njega možemo osloniti. Niti jedna veza ne može uspjeti s manjom povjerenja bez obzira na to radi li se o romantičnoj ili prijateljskoj vezi.

Kada nas prijateljica jednom zezne teško da ćemo joj ponovno vjerovati pa ćemo početi `puhati i na hladno`. Često se ne znamo nositi s takvim situacijama i nismo sigurni trebamo li toj osobi `dati pedalu` ili pokušati obnoviti povjerenje.

Ako nisi sigurna možeš li joj vjerovati ili ne, ovih 7 znakova će ju otkriti:


Redovito se na nju ne možeš osloniti

Pravilo je jedno: ako se ne možeš osloniti na osobu tada ona ne može uživati tvoje povjerenje. Trebaš se zapitati ispunjava li tvoja prijateljica svoja obećanja? Nažalost, često moramo ovisiti o ljudima, a osobito o prijateljima, a kada se na njih ne možemo osloniti to nikako nije dobro. Kada znamo da će osoba proći sito i rešeto za nas tada joj možemo vjerovati.

Ne pristaje na kompromis

Svi koji su bili u ljubavnoj vezi znaju da bez kompromisa stvari neće ići glatko, a isto se odnosi i na prijateljstvo. Autor knjige The Science Of Trust, John Gottman, kaže da se povjerenje gradi godinama preko kompromisa. Kompromis samo pokazuje da smo voljni staviti tuđu sreću ispred naše. Primjerice, ako odlazite samo na mjesta na koja ona želi ići i gledate stalno filmove koja ona želi, to znači da ona beskompromisna što je sebično.


Ponaša se nedosljedno

Teško je imati u nekog povjerenja ako se ta osoba ponaša krajnje čudno. Ako je ponašanje tvoje prijateljice nedosljedno tada joj ne možeš vjerovati jer ona će govoriti jedno, a raditi drugo i obratno. Isto tako, mijenjat će mišljenje kako vjetar puše, a naše ponašanje predstavlja naše misli.

Uvijek otkazuje dogovor

Sposobnost da se planovi dogovore i ostvare je nešto što se cijeni, osobito u današnje vrijeme kada su svi pod stresom i jako zauzeti. Kada imamo prijateljicu koja stalno otkazuje planove i pušta nas da ju čekamo ili još gore- ostavlja nas same, to je znak da ona nije vrijedna našeg povjerenja. Prijatelji kojima vjerujemo će otkazati dogovor samo ako se dogodilo nešto jako hitno i izvanredno.


Stalno trača

Vjeruj nam- uvijek će te kopkati ogovara li tvoja prijateljica i tebe s obzirom na te da trača sve žive ljude iza leđa. Stranica LovePanky.com kaže da se lako može provjeriti treba li vjerovati osobi ili ne, a to se upravo odnosi na tračanje. Ako tvoja prijateljica ogovara neku treću prijateljicu kada je nema s vama u društvu i slične stvari, trebaš se početi brinuti jer vrlo vjerojatno trača i tebe.

Flerta s tvojom simpatijom ili dečkom

Postoji jedno nepisano pravilo koje kaže da nitko ne bi trebao zavoditi simpatiju ili dečka svoje prijateljice. Prava prijateljica nikada neće prijeći granicu i flertati s tvojom simpatijom ili još gore s dečkom. To može stvoriti puno neugodnih situacija, ti ćeš se osjećati loše, a i povjerenje se gubi.


Većinu vremena je neiskrena

Priznajemo, ovo je vrlo očigledan znak, ali uvijek nekako pokušavamo opravdati loše ponašanje svojih prijatelja. Ako si primijetila da je tvoja prijateljica uglavnom neiskrena prema drugim ljudima te im često laže, zapitaj se čini li to isto i tebi. Osobe koje nisu iskrene jednostavno prosipaju laži i ne biraju kome će što reći.


Izvor: bustle.com

Foto: shutterstock.com

I.P.

Pročitajte još:

Prijateljstvo na klimavim nogama: kako vratiti povjerenje svoje BFF nakon što zabrljaš

8 laži koje trebamo govoriti svojoj najboljoj prijateljici

Kako vratiti povjerenje roditelja nakon što zabrljaš

Prijateljica povjerenje vjerovati

Još vijesti