Slika nije pronađena

Nekad su mladi parovi izmjenjivali narukvice, ID pločice ili majice za spavanje kao znak vjernosti i privrženosti. Danas, u digitalnoj eri, primjećen je novi trend – pokazivanje ljubavi i povjerenja ustupanjem vlastitih lozinki za e-mail i/li Facebook.

To radi čak 30% mladih u dobi između 12 i 17 godina, a neki od parova kreiraju identične lozinke, dopuštajući jedno drugome čitanje privatnih e-mailova i inboxa. Svjesni su eventualnog rizika u slučaju da se pronađene stare poruke i tajne upotrijebe protiv njih, no kažu da je upravo taj rizik ono što simbolizira jačinu njihove odluke tj. ljubavi.

Pozitivne strane

To je znak povjerenja, pojašnjava djevojka koja je svoje zaporke poklonila dečku za proslavu tri mjeseca veze. Stručnjaci su razmjenu lozinki nazvali vrhuncem intimnosti u 21. stoljeću, izjednačivši je tako sa seksom. Zaista, ako ste nekome spremni ustupiti uvid u e-mail, Facebook, SMS poruke i stanje na računu, tada to pokazuje da ste zbilja privrženi toj osobi i da nimalo ne sumnjate u njene namjere.

Nemam ništa za sakriti od njega, niti on nema ništa što želi sakriti od mene. Znam da ne bi učinio ništa da našteti mojoj reputaciji, zaključuje anketirana 17-godišnjakinja.

Negativne strane

Sada, u naletu ljubavi – zasigurno neće. No jednom povrijeđeno srce zna igrati okrutno, a u vječnu ljubav tinejdžera rijetki bi se usudili kladiti. Nakon prekida veze lako je promijeniti svoj password, no sve 'otkriveno' za trajanja iste moglo bi tek tada stići na naplatu.

Ljubav i povjerenje uz to nisu uvijek razlozi zašto nas partner/ica traži tu tajnu kombinaciju slova i brojki. Upravo suprotno, to može značiti da druga strana nema povjerenja i na taj način (ucjenom ljubavi) pokušava kontrolirati drugu stranu. Potrebno je zato znati da lozinke ne stvaraju povjerenje koje je osnova svake veze i da u tom slučaju neće pomoći ni svi pinovi ovog svijeta.

Koje je vaše stajalište na temu razmjene lozinki? Biste li svoje ustupili dečku ili curi? Jeste li to već možda napravili? Tko je inicirao razmjenu? Ispunite našu mini anketu.

I.V.

ljubav veza savjeti Password