Slika nije pronađena

Vremena se mijenjaju, a mijenjaju se i načini upoznavanja, 'dejtanja' i komuniciranja s našim partnerima. Potaknuti velikim brojev vaših pitanja, a koja pokušavaju proniknuti u misterij 'veze na daljinu' nudimo vam nekoliko ideja kako da ovakvu situaciju gledate u pozitivnijem svjetlu.

Mladi ljudi sve više putuju, školuju se u različitim zemljama, a o mijenjanju poslova kasnije u životu da i ne pričamo! Iako je načina da razgovaramo, chatamo ili video-telefoniramo s prijateljima pa i partnerima sve više, teško je zanemariti nedostatak fizičkog kontakta koji nam je nekada baš tako potreban.

Iako imate više vremena za prijatelje, ne morate se tako često uređivati, izlaziti iz omiljene trenirke i imate potpunu slobodu u osmišljavanju što ćete raditi preko tjedna ako se viđate vikendima, mnogima su veze na daljinu neostvarive.

Postoje ipak i oni čije priče potraju dovoljno dugo ili završe sretno, kao u bajkama.

Ako ste u sličnoj situaciji – dečko ili djevojka vam stanuju na drugom kraju grada, mjesta, županije, države ili Europe – pročitajte koji su to plusevi, a koji nedostaci ove posebne vrste romantične veze.

Plus: Veze na daljinu počivaju i održavaju se razgovorima

Ovo je temelj dobre veze na daljinu. Bez neprestane komunikacije, zapravo i ne postoji veza. Pozitivna strana ove situacije je što je razgovor mnogo dublji i širi nego što je to kod većine drugih parova. Zašto? Pa iz jednostavnog razloga što svo ono vrijeme koje biste proveli ljubakajući se i mazeći provodite razgovarajući i učeći jedno o drugome.

Minus: Element koji nedostaje

I ovo je najgori i najbezvezniji dio veze na daljinu – kad vam dečko ili djevojka toliko nedostaju da bi se najradije skvrčili na kauču i prespavali tjedan, godišnje doba, godinu… Ovaj osjećaj nedostajanja proizlazi iz povezanosti koju osjećate prema toj posebnoj osobi u vašem životu. Čeznete da vas dotakne, mazi, zagrli, strastveno poljubi… Obzirom da to nije uvijek moguće, venete jer vam nedostaje ta specifična kombinacija dodira zbog koje vam se zaljulja tlo pod nogama.

Plus: U periodu dok se ne vidite, želja i ljubav samo narastu

Moglo bi se reći da je ovo jedan od najtežih testova svake veze. Ne samo zbog faktora udaljenosti i osjećaja usamljenosti i čežnje, nego i povjerenja. Radi se o tome koliko vjerujete svom partenru. Veza na daljinu daje vam novu perspektivu – imate mogućnost cijeniti sitnice, a za svaki trenutak koji provedete s osobom koju volite posebno ste zahvalni. Obična gesta držanja za ruke koja većini parova postane dio rutine, stvar koju uzmu zdravo za gotovo, vama je odjednom stvar koja vam najviše nedostaje. Smiješak u parku, sunčan dan i dobar provod postaju vam najdraže uspomene, a miris vašeg partnera nikada vam neće dosaditi.

Minus: Pitanje povjerenja

Pitanje povjerenja uvijek je prisutno. Ne živite zajedno, ne živite čak niti u istom gradu ili državi, a sretni se ako se vidite nekoliko puta mjesečno ili godišnje. Pokušavate imati vlastiti život, prijatelje, hobije, obitelj, no u isto vrijeme žonglirate i vezu. Velike su šanse da će život jednostavno pregaziti vašu vezu ili vas udaljiti od partnera (emocionalno i psihički), a bez snažnog povjerenja i vjere u svog partnera, sumnje se mogu uvući u vašu svakodnevicu i izjesti vam vezu. Nesigurnost vodi u svađu, a one često u raskid.

Plus: Pronalazite nove načine da budete romantični

Kad su vam stvari nadohvat ruke, najčešće ih počnete uzimati zdravo za gotovo. No, kad nije baš tako, kada je teže potruditi se oko nečega, počnete te stvari više i cijeniti. Isto je i s vezama. Ako je partner stalno kraj vas, uvijek dostupan, lako možete upasti u rutinu. Kad nemate tu mogućnost svaka sitnica veseli vas kao Božić i pokloni ispod bora – poruka prije spavanja, e-mail, paketić s plišancem iz Kanade, razgovor o knjizi koju oboje čitate ili filmu koji oboje gledate…

Minus: “Daleko od očiju, daleko od srca”

Kažu da ćete zaboraviti nekoga koga nemate priliku često viđati. Teško je reći je li to baš istina, no svakako je lakše zgriješiti i popustiti iskušenju kad je naš partner daleko. I opet se vraćamo na povjerenje bez kojeg ovakav tip veze nikad ne može funkcionirati. Ako ste sigurni da nekoga volite i da ta osoba voli vas, nemojte niti pomišljati da prijeđete tu zabranjenu liniju!

 

Odvojenost i udaljenost su velike prepreke za vezu i vjerojatno ćete se početi pitati da li bi vam bilo bolje s nekime drugime, biste li trebali uzeti pauzu ili da možda jednostavno nije suđeno. Nitko na ta pitanja ne može odgovoriti bolje od vas samih!

Na kraju, uvijek možete napisati ovakvu jednu listu pluseva i minusa – koji potpuno odgovaraju specifičnim prilikama vaše veze. Na taj način shvatit ćete što je najbolje za vas.

L.B./ izvor: Honesty For Breakfast

foto: sxc.hu

Pročitajte još...

Kako lakše preživjeti vezu na daljinu

Kad chat prijeđe u prevaru: gdje je granica?

Aplikacije i društvene mreže: sve više tinejdžera zaljubljuje se on-line!

veze na daljinu plus i minus

Još vijesti