Slika nije pronađena

Ljubavni odnosi nisu jednostavni, a izgradnja prvih veza u tinejdžerskim godinama zna biti dramatična. Posebno ako se prvi put zaljube tijekom ljetnih praznika, na moru, a simpatija bude iz drugoga grada ili čak države. No neovisno o tome koliko je ljubav duga ili kratka, ona će zauvijek ostati u pamćenju te biti jedan od temelja svih budućih odnosa.


Ljetne ljubavi mogu biti dugoročne ili prolazne, ali bez obzira na njihov vijek trajanja, emocije koje one pokrenu mogu biti vrlo snažne. S tinejdžerima bi o ljubavnim vezama idealno trebalo razgovarati i prije nego što se zaljube, tako da se dogovore pravila prije nego što ih preplave emocije. Roditelji nikako ne smiju zaboraviti da su tinejdžerima njihove prve ljubavi ozbiljne, važne i nerijetko nezaboravne. Nikada se ne bi trebalo rugati tinejdžerima ili umanjivati važnost onoga što osjećaju. Savjete također ne treba davati, osim ako ih tinejdžer eksplicitno od vas zatraži ili ako je u nekoj opasnosti. Najbolji je onaj razgovor u kojem roditelj puno sluša i malo govori“, savjetuje dr. sc. Ana Kandare Šoljaga.


Znanstvena istraživanja pokazuju da tinejdžeri koji s roditeljima razgovaraju o seksu kasnije stječu prva seksualna iskustva te su odgovorniji u donošenju odluka vezanih uz seksualnost. No taj ‘razgovor’ je zapravo kontinuirani dijalog s puno malih razgovora koji trebaju početi prije početka puberteta.


Ništa neće toliko učvrstiti tinejdžersku ljubav koliko zabrane roditelja. Ako krenete pristupom utjerivanja straha, zatvorit ćete komunikaciju, ozbiljno narušiti odnos između vas i vašeg djeteta, a i vjerojatno ga motivirati da ostane u odnosu znatno dulje. Brinete li se zbog intenziteta odnosa, porazgovarajte o tome, ali sa samo jednim ciljem na pameti; ostati bliski djetetu. Nakon prekida poduprite ga jer biti ostavljen s 15 može biti bolnije nego biti ostavljen s 30“, kaže ova psihologinja.


Razgovarate li i vi sa svojim roditeljima o vašim vezama i ljubavnim problemima? Shvaćaju li vas roditelji ozbiljno kad im se pokušate povjeriti o ovim stvarima?


L.B./izvor: 24sata
foto: sxc.hu

tinejdžerske ljubavi ana kandare šoljaga savjeti roditelji

Još vijesti