Slika nije pronađena

Svi žele super vezu sa super dečkom i da ta veza potraje, ofc. A kada su odnosi sjajni i novi, često nosite naočale u ružičastoj boji i sve se čini savršeno.U početku se gotovo sve vrti od sreće i uzbuđenja, ali onda sjaj pomalo počne blijediti i počinjete vidjeti stvari koje niste vidjeli prije. Pitate se, kako ovaj odnos uopće može trajati? Možete li naučiti kako imati zdrav odnos pun ljubavi? Možda ćete čak i doživjeti neke znakove nezdrave veze, primjerice - osjećate se nemirno, ogorčeno ili iskorišteno, imate snažan osjećaj krivnje i tjeskobe, strahovi od napuštanja i odbacivanja preuzimaju vaše misli i izgovarate 'da' kada stvarno želite reći 'ne'.via GIPHY


Ako ste posvećeni izgradnji zdravog odnosa, ali suočavate se s mnogim problemima u vezi, možda vam nedostaje nešto što vaš odnos može odvesti na novu razinu - a i onu razinu iznad te. Dakle, ključna tajna zdrave veze su - GRANICE!

Većina stručnjaka govori o tome kako su granice ključne za zdrav odnos i zdrav život. Osjećaji koji su gore opisani ukazuju na to da vam nedostaju granice, imate slabe granice ili imate poteškoće u tome da se pridržavate svojih granica.

Što su uopće granice?

Jednostavno, to su emocionalna i fizička razdvojenost ili udaljenost između vas i druge osobe. Granice su alat koji vam omogućava da učinite tri važne stvari - odredite sebe, odredite svoje odgovornosti i definirate i postavite svoja ograničenja.

Postavljanje granica se uči i važna je vještina bez koje bi vas netko mogao iskoristiti, manipulirati vama ili vas čak zlostavljati.


via GIPHY


Iako nema ništa loše u tome da želite pomoći ili udovoljiti drugima, to ne bi trebali raditi bez obzira na vlastite osjećaje, potrebe i želje, jer će vas to dovesti do osjećaja iscrpljenosti, anksioznosti, pa čak i depresije. U zdravim odnosima, uvažavanje potreba, želja i mišljenja druge osobe, jednako kao i vlastitih, znak je emocionalne inteligencije i zrelosti. Naučite sebe cijeniti i uvažavati se barem jednako onoliko koliko cijenite i uvažavate druge važne ljude u svom životu. U nekim slučajevima cijenite i poštujte sebe više nego druge. Vježba će vam to olakšati.Kada obje osobe u vezi - bilo kojoj vrsti odnosa, uključujući onaj romantični - donesu ove kvalitete i ponašanja, zdrava veza je obično rezultat. Također, zdrav odnos izgleda otprilike ovako:


via GIPHY


> Možete reći 'ne' bez da vam druga osoba izaziva grižnju savjesti, bez da vas koči ili manipulira vama da promijenite svoje mišljenje.

> Niste jedini koji se trude - postoji uzajamno davanje i uzimanje.

> Niste jedini koji zovu ili planiraju - druga osoba nađe vrijeme za vas.

> Niste jedini koji rade usluge za drugu osobu nego i on/ona daje svoj doprinos i uvijek je na raspolaganju.


via GIPHY


Kad su to osobine koje tražite u odnosima s drugima, definirali ste svoje standarde i osnovu za postavljanje granica za izgradnju zdravih odnosa. To se odnosi na sve odnose. Naravno, htjet ćete osjetiti privlačnost, želju i kemiju te ćete htjeti da ih druga osoba osjeća prema vama. To su osjećaji koji obično odvajaju prijateljske odnose od romantičnih. Ovi savjeti će vam pomoći u tome da uspostavite zdravu romantičnu vezu od samog početka:

> Komunicirajte s njim/njom bez pretpostavki ili očekivanja, ali s jasnom predodžbom o vašim kriterijima.

> Koristite iste kriterije u romantičnim i neromantičnim vezama.

> Vjerujte da vaši standardi stvarno odražavaju vas kao osobu - kako se odnosite prema ljudima i kako volite da se ljudi odnose prema vama. Ako neki dečko ne zadovoljava ove osnovne standarde pri početku odnosa ili ako utvrdite da je više puta prešao liniju ili testirao vaše granice, morate nešto poduzeti po tom pitanju.


via GIPHY


Stvarno poduzimanje nečega nije duga rasprava ili objašnjenje i opravdavanje sebe ili svojih osjećaja. Bježite, hodajte ili, u najmanju ruku, napravite jedan veliki korak unatrag i stanite. Vaše granice drugima znače samo onoliko koliko znače i vama. Ako ih nećete poštovati, malo je vjerojatno da će to napraviti druga osoba.

Vaše su granice vaša vlastita zamišljena linija u pijesku i poznavanje istih prije nego što s nekim uđete u vezu, to vam može uštedjeti puno vremena, suza i glavobolja kasnije. Ponašanje druge osobe će vam pokazati postoji li stvarni potencijal za vezu koja zadovoljava vaše osobne standarde i poštuje vaše zdrave, pozitivne granice. Ako ne, nemojte gubiti vrijeme pokušavajući objasniti, racionalizirati ili opravdati njihove postupke. Krenite dalje kako biste pronašli osobu s kojom odnos može biti izvor sreće za vas i obogatiti vaš i njihov život – nemojte pristajati na ništa manje od toga!

Foto: Unsplash/ Giphy

M.S.K.

Pogledajte još:

Pretjeruješ li i ti? Evo koliko je poruka u redu poslati prije nego te stavi u kategoriju 'priljepka' i napora

Možda je awkward, ali je i ttly cool! Otkrij kako pozvati simpu na prvi dejt

Što se dogodi kad se upustiš u spolni odnos, a nisi izvadila tampon?! Posljedice mogu biti svakakve

ljubav sreća tajna granice ključ savjeti sretna veza duga veza

Još vijesti