Slika nije pronađena

U posljednje vrijeme među mladima aktualno je sve ranije stupanje u seksualne odnose. Generacije su postale slobodnije po pitanju mnogih stvari, pa i po pitanju seksualnih odnosa.

Ovakvi odnosi se često završe tako što djevojke izađu povrijeđene i razočarane, a trendovi poput selfie, belfie i ostalih eksplicitnih fotografija koje dospijevaju na društvene mreže postao je opasan trend koji će ostaviti ozbiljne posljedice na mlade“, smatra psihologinja Tanja Stanić.

Hrvatski tinejdžeri u spolne odnose u prosjeku stupaju sa 16-17 godina, u čemu prate europski, odnosno svjetski standard, kažu podaci iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Dio mladih se upušta u rizična spolna ponašanja koja mogu imati neželjena trenutačna (spolno prenosive infekcije i neželjena trudnoća) i dugoročna (kronične upalne bolesti, teškoće zanošenja i neplodnost, zloćudne i životno ugrožavajuće bolesti) djelovanja na zdravlje.

26% dječaka i 13% djevojčica u dobi od 15 godina je izjavilo da je imalo spolni odnos, a od njih 20% nije koristilo nikakvu zaštitu kod posljednjeg spolnog odnosa!

Dio navodi korištenje manje pouzdanih metoda zaštite od trudnoće  kao „plodni dani“ (2% dječaka i 11% djevojčica) i prekinuti snošaj (5% dječaka i 19% djevojčica).

Istraživanje u Srbiji od prije nekoliko godina pokazalo je da u osnovnoj školi u seksualne odnose stupi 7% učenika sedmih i osmih razreda, a u prvom srednje njih 14%.

L.B./izvor: hzjz.hr, B92
foto: sxc.hu

Pročitajte još...

Učenica 8. razreda uspjela skriti da je u petom mjesecu trudnoće!

Je li vrijeme za uzbunu– trećina spolno aktivnih adolescentica zaražena je nekom bolešću!

Zašto žuriti sa seksom? Ovi poznati i slavni su čekali, čekali i čekali…

seksualne navike osnovne i srednje škole seks

Još vijesti