Slika nije pronađena

Svi volimo uzdahnuti nad kakvom romantičnom scenom u filmu, rečenicom u knjizi ili prilogom u vijestima. No, kada i sami trebamo napraviti nešto romanitčno, priča se mijenja.

Onaj čarobni uzdah pretvara se u glavobolju. Kao prvo glavobolju zbog pitanja: 'Kako biti romantičan? Što romanitčno napraviti? Voli li druga polovica uopće romantiku?' ali i zbog srama da ćemo naići na odbijanje ili porugu okoline koja uvijek voli gurati svoj nos tamo gdje ne treba.

Ona stara vremena, kada je muški spol otvarao vrata ženskom, nudio ruku za lakši izlazak iz kočije ili automobila ili nudio kaput kada je izabranici njegova srca hladno (a možda i nije već iz čiste pristojnosti i dobrog odgoja!) zabilježeni su tek na kojoj staroj fotografiji ili seriji i filmu s kostimima.

U današnje vrijeme ovo je uglavnom iznimka koja se rijetko viđa i rezervirana je tek za slučajnost ili dobro zatvorena četiri zida sobe. Čak i Elemental u svojoj pjesmi 'Romantika' kaže: 'Trudim se ostati dama/al' dama izvisi sama...' Doista, ostaju li dame i džentlmeni koji vole romantiku u današnje vrijeme sami ili su ipak 'na cijeni'? Je li romantika sama po sebi precijenjena ili je uz današnji tempo života i nije moguće cijeniti?

Što je uopće romantika?

Kada trebamo objasniti romantiku često ostajemo zavezanih jezika. Kako uopće definirati taj osjećaj? Ukratko, romantika znači povezanost, intimnost i ugodu, ljepotu, sreću. Kada doživimo nešto romantično, osjećamo povezanost s osobom s kojom smo to doživjeli. Nismo otuđeni, nismo usamljeni, znamo da je nekome stalo, znamo da nam netko drugi želi sve najbolje.

Romantika znači i intimnu povezanost, točnije senzualnu intimnu povezanost. Iz sive svakodnevnice romantika nas vodi u šareni svijet ljubavi, a put do toga može biti tek dobro poznata gesta, riječ ili fraza.

Dakako, bitan je osjećaj sreće i ljubavi koji nas zapljusne kada nam se dogodi romantika. Radi se o dubokom i čistom zadovoljstvu i intenzivnom užitku. Stoga i ne čudi da se kaže kako je ljubav slijepa ili sve vidi kroz ružičaste naočale jer zbog nekog romanitčnog događaja sve vidimo ljepše nego što se čini, vidi se samo čisti sjaj.

Važno je reći da, ako izaberemo romantiku, izabiremo ljepotu života. Ovo znači ne uzimati stvari zdravo za govoto već se truditi oko njih, truditi se da funkcioniraju. Također, ovo znači staviti svoje potrebe iza potreba voljene osobe te svaki dan učiniti nešto lijepo, odnosno pružati ljubav svakoga dana. Jedino tako romantika će živjeti. Gdje nema truda, romantika vrlo lako umire i ostaje zakopana dugo, dugo vremena.

Što vi mislite – je li romantika preživjela sve izazove modernog društva? Možda se ponovno rodila, ali u nekoj drugačijoj formi, formi SMS poruka i e-mailova? Ili je umrla odavno i pitanje je kada će se opet dignuti iz mrtvih?

N.LJ.J.
Foto: Photoxpress.com

romantika ljubav veze

Još vijesti