Slika nije pronađena

Postoji onaj slavni trenutak u filmu 'When Harry Met Sally' kad je lik Billyja Crystala objasnio zagonetku muško- ženskih prijateljstava. 'Muškarci i žene nikada ne mogu biti prijatelji', kaže on Meg Ryan, 'jer se seksualni dio uvijek umiješa u cijelu priču' - i u pravu je!

Spoiler alert! Harry upoznaje Sally, Harry se sprijatelji sa Sally i njih dvoje se ludo zaljube. To je priča koju smo vidjeli puno puta, iznova i iznova, od Shakespearea do Hugh Granta. Znanstveno je dokazano da što duže poznajete nekoga, tim više će vas ta osoba privlačiti, otkrili su istraživači sa Sveučilišta Texas. Zamolili su studente da se međusobno ocjenjuju na početku semestra, pa ponovno na kraju. Naravno, te su se stope tijekom vremena drastično povećavale, tako je nečija šestica lako mogla postati devetka za samo nekoliko tjedana. Drugim riječima, kada je riječ o dugoročnoj privlačnosti, estetika ima vrlo malo veze s tim.


via GIPHY


Daljnja studija, koju su proveli isti profesori, upitala je 167 parova koliko dugo su se međusobno poznavali prije nego što su postali romantični i jesu li prvo bili prijatelji. Otkrili su da su se u prosjeku parovi poznavali četiri mjeseca prije nego što su počeli dejtati. Osim toga, 40 posto njih su bili prijatelji prije toga. Nikada se ne osjećate ugodnije nego kad ste sa svojim prijateljima, zar ne? S njima se smijete, s njima plačete i često vas poznaju bolje od vaše vlastite obitelji.


via GIPHY


Neki od najboljih odnosa često počinju kao prijateljstva. Dakle, zašto platonsko poznavanje tako često dovodi do romantičnih odnosa? 'Čistoća prvobitnog prijateljstva omogućuje vam da upoznate nečiji karakter prije nego što je zamagljen seksualnim namjerama', rekao je stručnjak za dejtanje Matthew Hussey za The Independent. Dakako, niti jedan odnos ne može podnijeti test vremena bez snažnog temelja prijateljstva, slaže se autor Daniel Jones. 'Najtrajniji romantični odnosi - dugoročni brakovi i partnerstva - u konačnici su mnogo više o kompatibilnosti i seksualnosti', rekao je Jones.


via GIPHY


Ostaje pitanje, kako znate kada je vrijeme da se stvari pomaknu na višu razinu, a što je još važnije, kako možete znati jesu li vaši osjećaji uzvraćeni?

'Razmislite o tome koliko vremena provodite sami zajedno', predlaže stručnjak za upoznavanje James Preece. 'Jesu li ljubomorni kad spominjete druge ljude ili odlaske na spojeve? Možete ih malo testirati da biste vidjeli kako reagiraju kada govorite o onome što radite kada niste s njima. Možda neće mnogo reći, ali ćete moći puno čitati u njihovom govoru tijela i njihovoj spremnosti na raspravu o toj temi', dodaje.


via GIPHY


Jones vjeruje da, da bi se prijateljstvo pretvorilo u nešto više, mora postojati pomak, jedna velika i važna promjena u jednom od vaših života, npr. on će se preseliti u inozemstvo. Kada je riječ o velikom priznanju kako se osjećate, najbolje je testirati teoriju. 'Umjesto da nekome kažete: Sviđaš mi se, što misliš o tome?, što prisiljava drugu osobu da vam odmah da odgovor, počnite malo koketirati s njim/om i vidite što će se dogoditi', kaže Hussey.


via GIPHY


Međutim, Jones savjetuje da budete jednostavniji. 'Mislim da se iskrenošću i izravnošću možete poštedjeti mnogo tuge i boli', objašnjava. 'Vidim mnogo priča u kojima ljudi nikada ne priznaju svoje osjećaje i samo se nadaju da će druga osoba shvatiti kako se osjećaju, ali to se može pretvoriti u neku vrstu dugotrajnog mučenja. Samo recite što mislite, i to je to', dodaje.

To ne znači da je lako priznati što osjećate, ipak, kada prijatelji počnu dejtati na kocki je mnogo više. Zato pregrizite jezik, skočite u nepoznato, prigrlite potencijalni neuspjeh i sve druge romantične klišeje kojih se možete sjetiti. Život je kratak - ako ih volite, neka znaju.

Foto: IMDb/ Giphy

M.S.K./ Izvor

Pogledajte još:

Bili ste na dejtu, ali nije bilo iskrica? Ovo su poruke kojima možeš na pristojan način nekoga odbiti

Ovo im neće promaknuti! 11 malih stvari koje dečki primjećuju čak i kad misliš da nije tako

Kako znati da nekoga fakat volite? Ovih 10 znakova reći će vam radi li se o pravoj ljubavi ili ne

ljubav prijatelji Istraživanje prava ljubav savjeti

Još vijesti