Slika nije pronađena

Kažnjavaš svog partnera šutnjom jer ne dobivaš ono što želiš? Pročitaj popis u nastavku i razmisli kako to trajno može utjecati na vašu vezu, ali i mentalno zdravlje.

Za zdravu vezu u kojo ni ti ni tvoj partner nećete biti povrijeđeni potrebno je puno ljubavi i strpljenja. Koliko god pazili na ono što izgovaramo, često naše ponašanje i vibra kojom zračimo otkrivaju puno toga. Verbalna komunikacija zasigurno nije jedini način komunikacije i toga smo svjesni. No, često nismo svjesni kakvu energiju odašiljemo te kakve znakove odaje naša neverbalna komunikacija. Upravo neverbalna komunikacija snažan je segment svake veze koji, ukoliko ne povedemo brigu, može dovesti do problema, pa čak i prekida što nikako ne želimo.  U nastavku ti donosimo 3 načina na koje možda vrijeđaš svog partnera bez svijesti da to činiš. Pročitaj i razmisli. Možda se pronađeš, a možda si i ti žrtva nekog od ovih tipova ponašanja.


1. Kažnjavanje šutnjom
Tvoj dečko ili cura donijeli su neku odluku koju ne odobravaš. Odlučuješ se na ignoriranje i pasivno agresivne signale bez ijedne izgovorene riječi i razgovora o onome što ti smeta. Budući da ste emocionalno povezani, partner osjeća promjenu tvog ponašanja i energije što može rezultirati nervozom i onim čudnim osjećajem u stomaku koji govori da nešto nije u redu. Na pitanje 'Što nije u redu?' pretvaraš se da ne razumiješ u čemu je stvar i optužuješ drugu stranu zbog pretjerane reakcije. S vremenom i boljim upoznavanjem, većina ljudi postaje sve bolja u ovoj tehnici. Znaš li kakvu poruku šalješ s tim znakovima? Riječ je o sljedećem: 'Volim te samo dok se ponašaš onako kako ja želim!' To zasigurno ne želimo!

via GIPHY

2. Pretvaraš se žrtvom

Oni koji žele zadržati kontrolu u vezi bez da se čini da to rade, najčešće biraju tehniku pravljenja sebe žrtvom. Odlučuješ ići u kino, a tvoj dečko ili cura bi radije na opuštenu cugu u grad. Duriš se, započinješ nepotrebne rasprave sve dok ne dobiješ što želiš što najčešće i dobiješ uz malo negodovanja druge strane. Ipak, ti želiš isto to, ali s oduševljenjem i osmijehom na licu. Umjesto zahvale, biraš protunapad pitanjima 'Što nije u redu?' ili 'Što se događa?' pretvarajući se da si ti žrtva u ovoj priči.

via GIPHY

3. Emocionalno nasilje

Ne prihvaćanje 'ne' kao odgovora također spada u načine na koje možeš povrijediti voljenu osobu. U ovom slučaju, umjesto šutnje, biraš pojačavanje tona - jednostavno vičeš. Govoriš stvari koje možda i ne bi bile toliko strašne da ih izgovaraš u normalnom tonalitetu. Buka stvara pritisak, a ti šalješ poruku da nećeš prestati dok ne dobiješ ono što želiš. Ovakvo ponašanje nerijetko u budućnosti može dovesti i korak dalje - do fizičkog nasilja koje je u svakom smislu neprihvatljivo. Zato udahni, broji do 10, izdahni i reci ono što ti je na umu na staložen i miran način.

via GIPHY

Iako se možda pronalaziš u ovom tekstu, ne brini, nije kraj svijeta. Hrabro uplovi u razgovor i iskrenim priznanjem, bez igrica, otkrij ono što ti smeta. Sigurni smo da ćete na ovaj način pronaći zajednički jezik! Sve se može riješiti otvorenim razgovorom i iskrenim priznavanjem problema. Sretno!

Pogledaj još:

Što dečki stvarno misle kad kažu da 'žele prostora'? Ima 7 mogućih razloga – i ne znače svi kraj

Sanjaš bivšeg, a nije ti jasno zašto se to događa? Evo što to zapravo znači

Dešifriramo dečke: Ovih 15 znakova otkriva da ima puno veće osjećaje prema tebi nego što priznaje

veza Svađa savjeti

Još vijesti