Slika nije pronađena

Kada se nađeš u nekoj od ovih situacija i sama ćeš vidjeti da se laž čini kao bolja opcija. Nekada je to kako bi zaštitili sami sebe, a nekada drugu osobu.

Od malih nogu nas uče da nije lijepo lagati, ali nekada laganje ipak nije toliki grijeh. Čak je i jedno istraživanje potvrdio da su male, tzv. bijele laži, zapravo dobre za tvoju vezu i da mogu učvrstiti povjerenje. Kada bi trebali birati, većina bi ipak radije da im netko laže ako to radi iz dobre namjere, nego da im kaže istinu samo kako bi sebi olakšali ili drugom htjeli napakostiti. Zato je u nekim situacijama u vezi skroz u redu i prihvatljivo lagati i ne osjećati se zbog toga krivima.

1.Kada je netko zapeo u toksičnoj vezi
Toksične veze ili veze u kojima te netko fizički ili emocionalno zlostavlja je nekada teško prekinuti jer se možeš bojati za sebe i kako će druga strana prihvatiti tvoju odluku za prekidom. Ako si u potrazi za nekime tko će ti pomoći ili tražiš način kako da se makneš od te veze, treba biti oprezan kako ne bi isprovocirali dodatnu agresiju kod njih. I zato je okej lagati. Nekada ćeš možda lagati oko toga što radiš, tko ti šalje poruke, s kime se ideš naći – i tada je to kako bi zaštitili sebe i takve male laže su opravdane.

2.Kada te dečko/cura pita o osjećajima za drugu osobu
Nekada je bolje izbjeći davanje odgovora na škakljiva pitanja koja bi mogla napraviti nepotreban kaos u tvojoj vezi. Kada te dečko ili cura pitaju nešto tipa: jesi li ikada volio/la nekoga više od mene ili sviđa li ti se onaj lik, bolje je jednostavno reći 'ne', iako to možda nije istina. Možda si nekada prije nekoga voljela više ili ti se stvarno sviđa netko tko je prošao ulicom, ali veza i osjećaji osobe s kojom si u vezi su ti bitniji i ne želiš reći nešto što će tu osobu povrijediti ili zabrinuti. A i što ti davanje iskrenog odgovor na ovakvo pitanje može donijeti? Samo će se druga strana osjećati lošije, a to ne želiš.

3.Kada prekidaš s nekime i ne želiš da se toj osobi još više slomi srce
Biti onaj tko će prekinuti nije jednostavno, čak iako jako želiš taj prekid, i dalje nema laganog načina za napraviti ovo. Ako se razgovor o prekidu pretvori u listu optužbi i prigovaranja, to će samo još dodatno povrijediti osobu koju ostavljaš, a to nije cilj.  Čak iako jesu problem postala neka ponašanja te osobe, bolje je reći da nije do njih nego do tebe ili nešto tipa da ipak trenutno ne možeš biti u vezi. Sve je bolje od riječi koje bi mogle još više povrijediti. Osim toga, ovako ćeš dati priliku drugoj strani da se ne osjeća krivom, nećeš ju/ga uvrijediti i neće biti drame.

4.Kada se želiš prestati svađati
Kada se ti i dečko/cura ne možete složiti oko nečega i obična se mala svađica počne pretvarati u nešto više, ukoliko ti to stvarno nije bitna stavka, radije popusti. Treba odabrati koje ćeš svađe istjerati do kraja, a kada je pametnije odustati. Ona koja nije o nekoj bitnoj raspravi, samo se radije ispričaj i reci mu/joj da je u pravu. Čak iako znaš da nije.

5.Kada ti da loš poklon
Neki ljudi jednostavno ne znaju kupovati dobre poklone ili se može dogoditi da ti dečko/cura tu i tamo fula s poklonom. No, to nije razlog da budeš bezobrazna osoba i kažeš im da je poklon bez veze ili da to nije ono što si htio/la. Ne znaš koliko je truda i novaca uloženo u pronalazak i osmišljanje tog poklona i otvoreno ga izhejtati je najgora stvar koju možeš napraviti. Zamisli samo kako će se osjećati onaj tko ti ga je poklonio. Radije se zahvali i reci da ti se sviđa.

6.Kada želiš otkazati dejt u novoj vezi, ali nemaš dobar razlog
U novoj si vezi ili se tek počinješ viđati s nekime i jednostavno dan kada ste se dogovorili za dejt ti nije krenuo dobro ili ti se javila frendica i htjela bi te vidjeti. Koji god da je razlog, bolje je reći da imaš posla doma ili neku drugu obavezu nego reći da ti se ne da naći ili da ti se frendica ipak javila u zadnji tren. To može pročitati kao poruku da ti se ipak toliko ne sviđa ili da nisi zainteresirana koliko je mislio da jesi, ukoliko to nije istina i samo si lijena taj dan, bolje smisli neku obavezu i daj to kao razlog.

7.Kada ti se ne sviđa odjevni komad koji nosi ili frizura
Nekada će se sigurno dogoditi da će osoba s kojom si u vezi odjenuti nešto što ti se ne sviđa ili složiti frizuru na način na koji tebi ne izgleda lijepo, ali je li to stvarno nešto što trebaš na glas hejtati? Ne bi odjenuli taj komad odjeće ako misle da je ružan, a ako ćeš ti to i reći, može se posramiti, osjećati loše, zbunjeno, pa čak i povrijeđeno. Ne možemo birati kako će se netko odijevati, mijenjati nečiji stil nije tvoj zadatak. Ako ti se toliko ne sviđa, a to ti je bitna stavka u vezi, radije promijeni partnera. Ovo je još jedna stvar za koju je uvijek bolje reći malu laž nego ići s istinom.

Foto: Giphy/ Shutterstock.com - My Ocean Production

M.T.

Pogledajte još:

Ignorira li te ili je samo zauzet? Što učiniti kada ne odgovara na tvoje poruke?

Nauči čitati njegove male znakove ljubavi: 8 emotikona koje šalje kada mu se stvarno sviđaš

Sitnice koje vode prema nevjeri mogu se računati i kao prevara - što je to mikrovaranje i kako ga prepoznati?

veza ljubav Laganje dozvoljeno situacije laganje u vezi