nasilje u vezi

Nakon što se dogodi jednom ili dva puta, a on se ispriča, nema garancije da se neće dogoditi i treći put. Kada je u pitanju bilo koji oblik nasilja, od te se osobe trebaš čim prije maknuti. Nemoj ignorirati znakove upozorenja.

Nikada ne znaš u kojem trenutku verbalno nasilje može prerasti i u fizičko, zato se čim prije makni od osoba koja pokazuje bilo kakve znakove nasilja. Koliko god da ga voliš, postoje ponašanja koja su neoprostiva i preko kojih ne bi trebala samo tako prelaziti. Sve su ovo oblici nasilja u vezi i čim ih počneš primjećivati, prekini. Zato što dobar dio njih ne izgleda kao nešto što bi tipično nazvali nasilje, mnogi ove stvari ne dožive dovoljno ozbiljno. Evo o kojim se sve ponašanjima radi.

1.Uvrede i nazivanja pogrdnim imenima
Kada te u žaru svađe nazove nekim pogrdnim imenom vjerojatno ćeš to ignorirati i pripisati tome da se dogodilo u trenutku kada su tenzije bile na vrhuncu. Svi u svađama kažemo nešto što ne mislimo. I to je stvarno istina, svima se nekada dogodi da kažu nešto što kasnije požale. Ali postoji razlika između toga kada se ovo dogodi jednom i kada se događa redovito. Ako je redovito, itekako spada u verbalno nasilje.2.Vikanje
Nitko nema pravo vikati na tebe. Razumljivo je da će te ovakvo ponašanje uplašiti – i trebalo bi biti znak upozorenja da tu nešto nije kako treba. Svaka se rasprava može riješiti razgovorom bez podizanja glasova. Vikanje je još jedan oblik verbalnog nasilja, a cilj je da se povrijede tvoji osjećaji. Nikako okej!

3.Omalovažavanje
Nasilnici žele da se osoba pokraj njih osjeća 'malom'. Pošto se ne osjećaju bitnima, žele na ovaj način pokazati da su oni glavni i važni. Rečenice poput 'ma ti si preglupa da to shvatiš' ne bi trebale biti izrečene u vezi, niti u bilo kojem drugom odnosu, jasno je da je to omalovažavanje, piše Bolde.

4.Agresivan govor tijela
Ovo je jedan korak do fizičkog nasilja. Iako te nije udario, agresivan govor tijela je pokazatelj da je to htio ili da o tome razmišlja. Agresivan govor tijela može biti ljutito upiranje prstom u tvoje lice, lupanje šakom u stol, blokiranje prolaza da ne možeš otići od njih, udaranje namještaja, razbijanje boca ili čaša prema tebi…

5.Prijetnje
Cilj im je da kontroliraju tvoje ponašanje. Kada vide da ništa drugo ne pali, prijetnje su krajnost kojom će se poslužiti. To su u vezi najčešće prijetnje prekidom ili ucjenjivanje da te natjera da nešto napraviš jer ćeš mu tako dokazati da ga voliš.

6.Nagovještaj da bi te mogao udariti
Nagoviještanje da bi te sada najradije udario je skoro opasno kao i da te stvarno udario. Sljedeći put možda bude. Zato je najbolje ostaviti takve osobe u prošlosti. Prijetnje fizičkim nasiljem i nagoviještanje da bi se moglo dogoditi su znak upozorenja koji baš nikada ne bi smjela ignorirati.

7.Ignoriranje tvojih osjećaja
U smislu situacija kada kažeš da te neko njegovo ponašanje rastužuje, ljuti ili se osjećaš povrijeđeno, a on ti kaže da izmišljaš ili da preuveličavaš. Ovo će se vrlo često dogoditi nakon što je već napravio nešto nasilno.8.Ne dopuštanje da kažeš svoje mišljenje
Ovaj tip osoba ne zna voditi normalne rasprave. Svi se parovi nekada svađaju, a kada ti u tada ne dopušta da dođeš do riječi i kažeš svoju stranu i svoje mišljenje pa te ušutkava, ismijava, vrijeđa ili oponaša, to je u ovoj kategoriji verbalnog nasilja.

9.Konstantne svađe koje uvijek potiče ista strana
I to uvijek oko iste stvari ili istog problema. Uvijek će se jedne teme držati i izvući ju kao as iz rukava kako bi se posvađali. Imat ćeš osjećaj da se uvijek iznova i iznova moraš opravdavati ili objašnjavati svoje ponašanje.

10.Kažnjavanje kada nije po njihovom
Odjednom ti prestane odgovarati na poruke i ne javlja se danima ili te ne želi zagrliti. Bilo kakvi oblici kažnjavanja kao reakcije kada nije po njihovom se ne bi smjeli događati. To nije normalno ponašanje!11.Ti si uvijek kriva za sve
Ti si uvijek krivac, a on je uvijek žrtva. Nasilnici i zlostavljači će uvijek glumiti žrtve i na taj način pokušati dobiti simpatije i podršku drugih. U tren će oka okrenuti situaciju u svoju korist.

12.Drugačije ponašanje kada ste u društvu
Tada će biti drag i pristojan, savršen dečko, a kada ste sami, počne se ponašati arogantno i pomalo nasilno. Ako se bojiš ostati s njim nasamo to nikako nije dobar znak.

Pogledajte još:

Tvoja best frendica je nasilnik i voli maltretirati ljude oko sebe? Saznaj što učiniti...

Rečenice poput 'glupa si' i 'ne vrijediš ništa' su svakodnevica mladih u Hrvatskoj – više od polovice doživjelo nasilje u vezi!

Prvi znakovi upozorenja – pet signala po kojima možeš skužiti da bi vaša veza mogla postati nasilna

nasilje u vezi oblici nasilja verbalno nasilje toksična veza

Još vijesti