Slika nije pronađena

Ponekad imamo velika očekivanja od našeg ljubavnog života nakon što napunimo osamnaestu jer mislimo da će se neke stvari promijeniti, a mi ćemo odjednom postati mudriji.

Zapravo to nije tako jer ljubav je nešto vrlo složeno, a ljubavne veze i odnosi pogotovo. Neka očekivanja su nam nametnule serije i romantične komedije pa mislimo da ćemo proći kroz slična iskustva.

No, što prije saznamo istinu – tim bolje jer će nam očekivanja splasnuti, a i osjećat ćemo se bolje jer ćemo saznati da je sasvim normalno ne voljeti srednjoškolsku simpatiju cijeli život. Otjeraj sve zablude i saznaj brutalne istine o ljubavi:

Ne moraš biti zauvijek zaljubljena u srednjoškolsku simpatiju ili dečka

Upoznali ste se u srednjoj, svidjeli se jedno drugome, zaljubili pa ušli u vezu i ostali u vezi nekoliko godina. Približava se kraj srednje škole, a ti zamjećuješ da si se dosta promijenila i da ti se više taj dečko ne sviđa jednako kako ti se sviđao prije te se osjećaš loše zbog toga. Vrijeme je da si ne nabijaš grižnju savjest zbog toga jer to je sasvim normalno. Sada ti je možda potrebno nešto drugo u životu, a on se jednostavno u to ne može uklopiti.


Ljubav svog života ne moraš pronaći na faksu

U romantičnim komedijama ili u teen filmovima uvijek vidimo djevojku/dečka koji odlaze na faks i ondje pronalaze svoju srodnu dušu, ljubav svog života. To uopće nije pravilo niti neki obrazac u životu koji bi se morao dogoditi. Danas ljudi teško pronađu pravog prijatelja, a ne ljubav svog života. U mladosti treba uživati i otkrivati ono što nas zanima te graditi sebe, a ne krenuti u potragu za `onim pravim`. Isto tako – ako si našla dečka na faksu i nakon nekog vremena ne osjećaš da je to to, prekini i ne osjećaj se krivom.


Još puno toga moraš naučiti, a da toga nisi ni svjesna

Osim što puno toga moraš još naučiti, moraš i rasti te graditi sebe kao osobu – svoj karakter, preferencije i drugo. Premda ti se u ovom trenutku možda čini kao da sve znaš o sebi i znaš točno što želiš u životu, ali i ljubavi – to nikako nije točno!


Promjene su normalna stvar

Vjerovala ili ne, ali sve se iz dana u dan mijenja. To znači da se i ti mijenjaš. Normalno je da ti se ne sviđaju isti filmovi s 25 godina i sa 16 godina, a isto je normalno da jednake kvalitete u dečku ne tražiš s 18 i s 25 godina. Ako su ti se prije sviđali arogantni `zločesti dečki`, a sada samo želiš biti s nekim tko je prizemljen, racionalan i zabavan – to je sasvim normalno. Ukus i ono što želiš će ti se promijeniti još sto puta.Budi s dečkom jer želiš biti s njim, a ne zato što želiš biti u vezi

Na engleskom bi se to reklo `budi gladna za ljubavlju, ali ne i žedna`. Trebaš biti u vezi s dečkom koji ti uistinu odgovara i koji ti se sviđa, a krivi razlog ulaska u vezu bi bio zato što baš sada želiš biti u vezi. Ako uđeš u vezu s tom mišlju trebaš znati da ćeš brzo iz nje i izaći.Prekidi su uvijek teški

Prekidanje neće biti ništa lakše s godinama, upravo naprotiv – bit će teže. Nekada se dogode situacije da uistinu volimo dečka s kojim smo, ali moramo prekinuti jer se s njim ne osjećamo sretno. Svakakve situacije se mogu dogoditi, a prekidi su sve bolniji.


Odvajanje od prijatelja zbog dečka nikada nije dobra ideja

Ovo vrijedi za sve – i za srednjoškolke, studentice, ali i za odrasle žene. Izbjegavanje ili odvajanje od prijatelja zbog dečka i ljubavne veze je sasvim nepotrebno, ali i totalno neshvatljivo. Lako se možemo pogubiti u pretrpanom rasporedu koji mora uključivati posao/školu, slobodne aktivnosti, viđanje s roditeljima, s prijateljima i s dečkom, ali moramo znati koji su na prioriteti.
Foto: shutterstock

I.P.

Pročitajte još:

Ne traje vječno: brutalne istine o prvom ljubavnoj vezi

13 laži koje si najčešće govorimo

Ljubavni savjeti drugih koje ne trebamo poslušati

istina brutalna ljubav

Još vijesti