Slika nije pronađena

Ruž za usne mnogim je djevojkama omiljeni komad šminke i ne idu ni do trgovine dok usne ne premažu barem kakvim laganim sjajilom za usne. Crveni ruž dugo je bio primat, ali danas imamo na desetke nijansi i ponekad se teško odlučiti koju izabrati.

Smatra se da su prvi ruž za usne izumili stari Sumeri prije kojih 5,000 godina.  Koristili su ga i muškarci i žene. Radilo se o tome da su tucali posebnu vrstu kamena i dobivenim prahom se mazali najviše po usnama i oko očiju. Nakon toga svi stari narodi koristili su svoju recepturu za izradu ruževa za usne, a primjerice stari Egipćani stavljali su neke sastojke za koje se pokazalo da narušavaju zdravlje. Oni su također prvi izradili ruževe sa svjetlucavim efektom, a taj efekt su dobivali od ribljih ljuskica.

Ipak, prvi ruž kakav danas poznajemo stigao je iz islamskog svijeta, točnije  za vrijeme zlatnog doba Islamske Države kada je poznati kozmetičar Abu al-Qasim al-Zahrawi napravio prvi ruž za usne u obliku štapića te je u njega dodao i miris.

U Europi, posebice Velikoj Britaniji stavljanje ruža posebno je postalo popularno u 16. stoljeću, a uglavnom su ga koristile žene iz viših slojeva društva.

Evo što još niste znali o ovom omiljenom kozmetičkom dodatku:

Za vrijeme stare Grčke, žena s ružem za usne bila je prostitutka. Sve druge žene ga nisu nosile osim prostitutki pa se tako odmah znalo o čemu se radi.

A za vrijeme starog Rima ruž za usne bio je indikator društvenog statusa pa su ga čak nosili i muškarci s obzirom na pripadnost određenom društvenom sloju.

U Velikoj Britaniji su 1650. godine htjeli u parlamentu zabraniti korištenje ruža za usne te su ga opisali kao 'porok slikarstva', što god im to značilo. Ipak, prijedlog zakona nije prošao.

George Washington, američki predsjednik,  povremeno je nosio ruž za usne, to je jako voli jednako kao i ostalu šminku.

1915. godine je u Kanzasu donijet zakon prema kojem se smjelo uhititi ženu mlađu od 44 godine koja nosi ruž za usne i ostalu šminku iz razloga što se na taj način o njoj stvara krivi dojam.

Elizabeth Taylor navodno je u svojim mladim danima toliko obožavala ruž za usne da je donijela pravilo prema kojem nitko drugi na setu filma na kojem je radila nije smio imati crveni ruž.

Za vrijeme Drugog svjetskog rata, proizvodnja sve kozmetike osim ruževa za usne bila je ukinuta u Velikoj Britaniji zbog krize i štednje. Chruchill je odlučio da se nastavi s proizvodnjom ruža za usne jer to povoljno djeluje na  moral ljudi. Ne treba ni reći da prodaja ruževa za usne nije opala ni za vrijeme rata.

Jedno istraživanje je pokazalo da 80 posto Amerikanki koristi ruž za usne što je čak za 10 posto manje nego Francuskinje.

Fraza 'ruž na ovratniku' opisuje muškarca koji vara ženu, dok fraza 'ruž na svinji' opisuje nakanu da se neku osobu ili ideju kozmetičkim zahvatima pokušava napraviti privlačnijom nego što to ona doista jest.

Foto: Photoexpress

N.LJ.J.

ruž zanimljivosti

Još vijesti