Slika nije pronađena

Danas neizostavni dio modnih kombinacija, mini suknja, jedan je od onih odjevnih predmeta koji zasigurno ima mjesto i u tvom ormaru. Nosiva i praktična, ona je must have i za rokerice i za šminkerice. No, trebalo je proći dosta vremena da bi se dizajneri odvažili na skraćivanje dugih suknji i haljina koje su bile imperativ za naše bake, a taj je put kako to obično biva vrlo zanimljiv. I zato obnovi malo svoje modno znanje i provjeri zašto je minica oduvijek bila više od suknje.

Popularna minica nije uvijek bila dostupna ženama te je svojim pojavljivanjem na modnoj sceni izazvala pravu revoluciju u ženskom odijevanju. Šezdesetih godina prošlog stoljeća od djevojaka se očekivalo da se odijevaju slično kao i njihove majke, koje su se pak odijevale po uzoru na visoku modu pariških modnih kuća.

No, tih godina porastao je i utjecaj feminističkog pokreta diljem svijeta te su tadašnje generacije mladih djevojaka sve glasnije zahtijevale više slobode u izražavanju pa tako i u odijevanju.

Mlade Britanke su posebno bile oduševljene novom modom te se na ulicama Londona sve više mogao vidjeti i osjetiti novi trend oslobađanja žena teškog i nepraktičnog odijevanja.
Osluškujući te trendove, mlada dizajnerica Mary Quant je 1955. na King's Roadu otvorila svoj prvi butik. Mary nije imala nikakvo formalno obrazovanje koje bi se ticalo mode, ali je vrlo dobro razumjela te naslućivala želje svojih mladih kupaca.

Slično se desilo i u Francuskoj gdje je dizajner Andre Courreges počeo kratiti haljine iznad koljena što je do tada bilo nezamislivo. Mary su također oduševili njegovi krojevi te je počela i sama dizajnirati suknje i haljine kraće dužine. Novi stil tako je populariziran, a mlade djevojke bile su naravno oduševljene ovim izumom.

Novi stil odijevanja prepoznala je i jedna od najpoznatijih djevojaka tog vremena, supermodel Jean Shrimpton, koja se na jednom društvenom događaju u Melbourneu pojavila odjevena u mini haljinu te ju tako učinila popularnom diljem svijeta.

Osim samog kroja novih suknjica promijenili su se i modni dodaci s kojima se minica kombinirala. Tajice i čarape ubrzo su zamijenile neudobne najlonke te žene oslobodile haltera i raznih steznika koji su se u to doba s njima nosili.


I za kraj još jedna zanimljivost . Iako nas mini istog trena asocira na na kratku dužinu same suknje, zanimljivo je da je Mary minici ime dala po svom omiljenom autu, a to je Mini Cooper, britanski automobil koji je tih godina bio vrlo popularan. 

Sonja Curi

suknja haljina povijest

Još vijesti