Slika nije pronađena
Jedan od omiljenih dječjih slatkiša – gumeni bomboni – izrađuju se od izmeta, točnije smole koju izlučuje (odnosno pokaka) malena bubica Kerria Lacca.

Okrugli i sjajni gumeni i žele bomboni su tako slasni, a dolaze u mnoštvu oblika i okusa! Ali, znate li da je njihov sjajni omotač načinjen od izmeta bube Kerria Lacca?

Šelak”, poznat i pod imenom konditorska glazura, napravljen je od smole koju izlučuje ženka ove bube, a koja izvorno potječe s Tajlanda i Indije.

Smola se prerađuje u pahuljice, a zatim rastvara u denaturiranom alkoholu čim se dobije tekući premaz, koji se zatim prska po bombonima, ali se upotrebljava i kao lak za parket i namještaj!

Ovaj premaz se također šprica po jabukama u trgovinama (to su one koje izgledaju plastično) da bi se održale svježima. Kada uberete svježu jabuku s drveta i protrljate je o tkaninu, ona će zasjati zbog prirodnog zaštitnog voska koji se nalazi u kori jabuke. Ali, ako takvu jabuku prvo operete, trljanjem nećete uspjeti proizvesti isti efekt ispoliranosti, jer voda ispire tu vrstu prirodnog voska.

Jabuke u dućanima moraju biti oprane iz sanitarnih razloga, ali ih zatim prskaju finim slojem “Šelaka” kako bi im vratili sjaj prirodnog voska. Bez tog omotača jabuke bi se pokvarile jako brzo!


L.B./izvor: Telegraf.rs
foto: sxc.hu

gumeni bomboni sastojci

Još vijesti