Slika nije pronađena

Prema astrologiji, relativni položaj Zemlje, Mjeseca, Sunca i zvijezda u trenutku rođenja uvelike utječe na osobnost. Znanstvenici to oporvrgavaju godinama, ali sada je studija sa Sveučilišta  Semmelweis u Budimpešti dokazala da naša osobnost može biti pod utjecajem sezone u kojoj smo rođeni.

Znanstvenici upozoravaju da ovo istraživanje ne biste trebali smatrati razlogom za kupnju tarot karata ili ugovaranja sastanka s astrologom – jedino što su utvrdili jest da postoje genetski markeri koji su u vezi sa sezonom rođenja i promjenama raspoloženja.

Poznato je da postoje sezonski poremećaji tj. vrste depresije koje pogađaju ljude tijekom zime zbog nedostatka prirodnog sunčevog svjetla. Iako se ne zna točno kako ovaj neodstatak utječe na ljudski mozak, moguće je da se faktori koji utječu na trudnicu prenose i na fetus.

Istraživanje je provedeno među mađarskim studentima, a osim sezone u kojoj su rođeni, u obzir su uzeti podaci o njihovom temperamentu. Odgovori su ukazali na statistički značajne trendove:

Osobe rođene u proljeće pokazale su dozu hiperaktivnosti te  nevjerojatno pozitivan i optimističan stav prema životu. Rođeni u ljeti također su pokazali pozitivan stav, ali s izraženim promjenama raspoloženja. Lako se dovode iz stanja tuge do euforije i obrnuto. Osobe rođene u jesen imat će znatno manje šanse za depresivna raspoloženja za razliku od onih rođenih zimi, koji će pak vjerojatno biti mnogo manje razdražljivi od osoba rođenih tijekom ostalih godišnjih doba.

Foto: Header image adapted from “A pond for all seasons” by Keith Hall via flickr
Izvor: iflscience.com
I.N.

godišnje doba temperament

Još vijesti