Slika nije pronađena

Bez obzira gledate li film, hodate ulicom ili se jednostavno družite, nema ničeg prirodnijeg od toga da primite dragu ili dragog za ruku, pogotovo kad se tako nađe odmah pored vas.

Zašto to činimo i postoji li neko veće značenje kod te radnje od same utjehe? Doista, postoji! Razlog zbog kojeg se držimo za ruke može se povezati s biološkim, psihološkim i kulturnim razlozima. Možda toga niste svjesni, ali jednostavan čin primanja partnera za ruku je zapravo prilično kompliciran. Donosimo vam sedam razloga zašto se ljudi drže za ruke, bez obzira na to shvaćaju li to ili ne:

1. Smanjuje razinu stresa

Gledate horor i čudovište izlazi, a što vi napravite? Ako ste sa svojim dragim/om, vjerojatno ste zgrabili njihovu ruku u pokušaju traženja utjehe. Naravno, da je čudovište stvarno, hvatanje njihove ruke ne bi vas spasilo, ali to ne znači da je ta radnja beskorisna. Dokazano je da držanje za ruke zapravo smanjuje stres i pomaže mozgu da reagira na prijetnje.

U istraživanju koju je proveo klinički psiholog dr. James Coan, utvrđeno je da kada se osoba drži za ruke sa svojom boljom polovicom za vrijeme stresne situacije, osjeća se manje ugroženom. 'Ovo mi je bilo vrlo zanimljivo', rekao je dr. Coan kasnije u svom govoru za Ted Talk. 'Konkretnije, već desetljećima znamo da ako ste društveno izolirani, veća je vjerojatnost da ćete umrijeti od bilo čega, u bilo koje vrijeme, bez obzira na to gdje živite ili u kakvoj kulturi ste odrasli. Sada možemo vidjeti kako taj mehanizam radi. Jednostavno držanje za ruke'.

via GIPHY


2. Držanje za ruku može vršiti pritisak na akupresurnu točku (točke na vašem tijelu za ublažavanje stresa, tjeskobe, boli i/ili razdražljivosti)
Prema akupresuristima, jedna od korisnih točaka pritiska na vašem tijelu nalazi se na vašoj ruci, na području ispupčenja između palca i kažiprsta. Zove se 'hegu', i može pomoći u smanjenju boli povezanih s glavoboljama, sinusnim infekcijama, zuboboljama i oteklinama. To znači da je moguće da držanje ruke, koja nenamjerno vrši pritisak na hegu, može biti dovoljno da aktivira točku i ublaži bol.

via GIPHY


3. Ruke su iznimno osjetljive

Jeste li ikada hodali po trgovini odjeće i pokušali se oduprijeti porivu da dotaknete svaki komad odjeće? Da, boje su lijepe i rijetko je nešto toliko zadovoljavajuće kao dodirivanje glatke svile ili mekog baršuna. Pa, želja za doticanjem svega ima smisla s biološkog stajališta. Vaše ruke imaju nekoliko osjetilnih završetaka i receptora. Ovi živčani završeci omogućuju ljudima da uspiju u radu s tehnologijom i obavljanju svakodnevnih zadataka, ali to naše ruke čini i izuzetno osjetljivima tako da je veća vjerojatnost da ćemo uživati u, primjerice, stisku tuđe ruke.


via GIPHY


4. Dodir kao oblik komunikacije

Neverbalna komunikacija nije ništa novo - vjerojatno ste već čuli frazu, 'djela govore glasnije od riječi' - ali ideja da netko može komunicirati dodirom, nešto je što su psiholozi tek počeli istraživati u posljednjem desetljeću i ispostavilo se da dodir može biti jednako učinkovit oblik komunikacije kao i riječi. U istraživanju koje je proveo psiholog Matthew Hertenstein, otkrio je da smo sposobni vrlo precizno poslati emocionalne signale kroz dodir. U eksperimentu, sudionici su kroz dodir dali različite emocije, a drugi sudionik točno je primio poruku 75 posto vremena. Dakle, ako ste ikada imali problema u komunikaciji sa svojom boljom polovicom, probajte ih primiti za ruku i oni će moći osjetiti što se događa.


via GIPHY


5. Urođena nam je potreba da se držimo za ruke

Jeste li ikada dotaknuli sićušne ruke djeteta i vidjeli kako se njihovi mali prsti otvaraju i hvataju vaš prst? Osim što je to super slatko, to je reakcija s kojom smo svi mi rođeni. Istraživanja su pokazala da se već 25 tjedana nakon začeća može vidjeti fetus kako hvata pupčanu vrpcu unutar maternice. Ovaj se instinkt naziva 'refleks hvatanja'. Taj refleks blijedi u dobi od šest do 12 mjeseci, ali ljudska želja za dodirom ostaje nužna tijekom cijelog života.


via GIPHY


6. Grije vas

Jedan od najboljih načina za očuvanje topline? Kontakt kože s kožom. Dakle, ako ste oboje zaboravili ponijeti rukavice u šetnju ili grijanje ne radi kod kuće, a već nosite tri trenirke, primite se za ruke i uživajte u prednostima biologije.


via GIPHY


7. Držanje za ruke je poput objave za druge

Zamislite ovo: hodate hodnikom u školi, ne obazirete se previše na druge ljude, a kad skrenete iza ugla, BAM, Lucija i Matej hodaju prema vama i drže se za ruke. Dakle, brzo nađite svoj mob i javite svima da Lucija i Matej dejtaju, jer zašto bi se inače držali za ruke u hodniku? Istina je, držanje za ruke može biti poput objave koja govori svijetu da ste zajedno ili vašem paru tako možete poručiti da ste spremni reći svijetu da ste zajedno. Dakle, kad se držite za ruke, objavite svima da ste zajedno, to može biti velika stvar, i to može puno značiti za vezu.

Foto: We Heart It/Giphy/Shutterstock

M.S.K.

Pogledajte još:

Beauty proizvodi nam remete hormone?! Iznenađujući utjecaj kemikalija koje koristimo bez puno razmišljanja

Zadaća kao jedan od krivaca za stres – znanstveno potvrđene spekulacije na koje se možete 'vaditi'

11 tipova cura u vezama – prepoznaj sebe ili nju i suoči se s brutalnom istinom

parovi oslobađanje od stresa veza Držanje za ruke prednosti Komunikacija Akupresura urođeno zanimljivosti

Još vijesti