Slika nije pronađena
Ljeto je vrijeme ljetnih praznika, uživanja s prijateljima ili odlaska na more... Sa sigurnošću možemo reći da je, barem nama, ljeto omiljeno godišnje doba! Međutim, čak ni mi nismo znali kakav utjecaj imaju sunce i vrućina na naše tijelo.

1. Moguća je glavobolja i/ili vrtoglavica
Za vrijeme velikih ljetnih vrućina moguće je da ti se pojavi vrtoglavica, glavobolja, ali i mučnina. Zašto? Razlog je taj što tvoje tijelo znojenjem gubi vodu iz tijela, a ako ne piješ više tekućine nego inače, u tvojem tijelu postoji deficit vode. U tom slučaju, tvoje tijelo je na pragu dehidracije i tako reagira. Zato je vrlo važno da ljeti REDOVITO piješ mnogo tekućine, najbolje vode, dok slatke i gazirane sokove pokušaj izbjegavati što je više moguće.

via GIPHY


2. Raspoloženje će ti biti bolje...

Jesi li primijetila da se ljeti često osjećaš opuštenije i sretnije? E, pa na tome možeš zahvaliti suncu koje oslobađa serotonin - hormon sreće. On je lijek protiv stresa, lošeg raspoloženja, bezvoljnosti i tuge zbog čega bi se u ljetnim mjesecima trebala osjećati bolje nego inače.


via GIPHY3. ...Ili gore
E, da. Moguće je da na tebe sunce i vrućine ne djeluju stimulirajuće, nego te baš čine bezvoljnom i iscrpljenom. Za to su krivac visoke temperature koje te mogu izmoriti, a samim time i učiniti nesretnijom. Nadamo se da si ti ipak među onim sretnicama koje sunce čini sretnijima, a ne tužnima.

4. Manje ćeš se znojiti (ili nećeš uopće!)
Molim?! Bilo bi logično da se ljeti svi znojimo više nego inače, ali to nije slučaj kod svakoga. Kad je vani PREVRUĆE, naše tijelo reagira na način da 'skladišti' tekućinu u tijelu zbog straha da slučajno ne bi došlo do dehidracije. Samim time, ti se zbog toga ne znojiš koliko bi morala. Da bi to spriječila, pij dovoljno vode, uvijek nosi kapu ili šešir i pokušaj se skloniti s direktnog sunca koliko je god to moguće.


5. Promijenit će ti se boja kose
Da, dobro si pročitala. U ljtetnim danima tvoja bi kosa mogla prirodno posvijetliti. Zašto? Pa razlog je sunce koje i inače ima veliki utjecaj na stanje tvoje kose, a posebno ljeti kada je njegova svjetlost najintenzivnija. Sunce uništava pigmentaciju kose što rezultira svijetlom kosom.

via GIPHY6. Bit ćeš jača!
Da, zbog vrućine ćeš doslovno biti jača. Kao što već sigurno i znaš otprije, sunce je prirodni izvor vitamina D koji, između ostaloga, jača naše kosti.

via GIPHY


7. Moglo bi ti se više spavati
Ljetne vrućine od tebe bi mogle napraviti pravu spavalicu, čak ako si inače jutarnji tip. Zašto? Pa na neke ljude vrućina djeluje tako da ih usporava, čini ih pospanijima i mnogo umornijima. Zbog toga im je potrebno mnogo više sna nego inače.

via GIPHY8. Ne možeš učiti kao prije

Dobro za tebe što ljeti ne moraš ići u školu jer ti se ne bi dobro pisalo. Naime, ljeti mnogo teže učiš, općenito teže funkcioniraš, razmišljaš i obavljaš aktivnosti s kojima inače nemaš nikakvih većih problema.

via GIPHY9. Manje će ti se jesti
Mnogi tinejdžeri ljeti imaju slabiji apetit, prvenstveno zbog vrućina. Samim time manje jedu, a i kad jedu, uglavnom su to manje porcije.


10. Koža će ti postati tamnija

Dobro ajde, ovo je bilo očito.

via GIPHY


Nakon svega možemo zaključiti da ljeto stvarno utječe na nas, na dobre i ne baš tako dobre načine. Svejedno, ljeto je i dalje naše najdraže godišnje doba! :D


Foto: Shutterstock/Giphy

D.Š.

Pročitajte još:

Zvučat ćemo kao tvoja baka, ali – PAZI SE VRUĆINA! Evo kako preživjeti ljetne temperature

Praznici su, a ti ne možeš spavati zbog vrućine - trikovi za najbolji spavanac

[KVIZ] Kako ti podnosiš ove vrućine vani?

Ljeto sunce vrućine

Još vijesti