Slika nije pronađena

Iako su se mnogi već pomirili s time da škola počinje za manje od tjedan dana, situacija bi mogla ispasti malo drugačije. Sve se glasnije čuje pitanje - hoće li se odgoditi prvi dan škole zbog štrajka učitelja?

Zbog općeg nezadovoljstva plaćama, učitelji i medicinari prijete velikim prosvjedom i putem interneta prikupljaju potpise za peticiju kojom traže od Vlade da, sukladno Zakonu, izjednači osnovicu plaće u javnim, s osnovicom plaće u državnim službama. U suprotnom, doći će do obustave rada u školama, bolnicama, na fakultetima i u ustanovama socijalne skrbi.

Iz minute u minutu raste broj potpisnika peticije. Cilj je samo jedan - da se osnovica plaće izjednači u državnim i javnim službama, prenosi Dnevnik.hr.

Iz sindikata Preporod, koji je sve pokrenuo, poručuju - riječ je o nepravdi. 'Jasno je da mi očekujemo, kroz našu peticiju, da se vlast dozove pameti, da se na kraju nađe rješenje za ovaj problem, jedino što je vremena sve manje i manje', kaže predsjednik sindikata Preporod Željko Stipić.

Prema podacima sindikata, učiteljica u Zagrebu s 30 godina radnog staža, koja je uz to i mentorica, ima plaću 6050 kuna. Ništa bolja slika nije ni u hrvatskim bolnicama. Medicinska sestra u primarnoj zdravstvenoj zaštiti ima plaću između 4 i 5 tisuća kuna. Sestra koja je na težim odjelima, s 24-satnim dežurstvima, radnim vikendima te blagdanima, jedva navuče 6500 kuna.


'Očekujemo od Vlade RH da na zadnjoj sjednici u kolovozu donose odluku o povećanju za 2 posto, kao što je napravila i za državne službenike', rekao je Stjepan Topolnjak iz Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi.

Riječ je o sektoru koji obuhvaća 180.000 zaposlenih, što je dovoljan broj da se poremeti rad u školama, bolnicama, na fakultetima i ustanovama socijalne skrbi.

Premijer Andrej Plenković rekao je kako će se idući tjedan nadležni ministri sastati oko tog pitanja u Vladi.

Foto: Shutterstock

I.I.

Pročitajte još:

MUST pravila - 7 stvari koje ne smiješ napraviti prvi dan škole

Srednja škola vs fakultet - koje su razlike u zadaćama?

Ove godine budi zrela - odluke koje moraš donijeti prije nego što počne škola

Škola štrajk ?

Još vijesti