Slika nije pronađena

Upoznajte školarce diljem svijeta u njihovim učionicama onako kako ih je zabilježila kamera fotografa Juliana Germaina. Od zemalja trećeg svijeta do najelitnijih škola - pogledajte fotografije koje u centar pažnje stavljaju đake.

Julian Germain napravio je prvi portret jednog razreda u sjeveroistočnoj Engleskoj 2004. godine. Otad je nastavio svojim fotoaparatom bilježiti školske trenutke učenika iz učionica širom svijeta. Đaci i nastavnici pozirali su za ovu jedinstvenu seriju otograija koja je pretočena i u knjigu Classroom portraits.

Tajvan, Ruei Fang, u vrtiću

Stopa pismenosti u ovoj zemlji iznosi 96%. Obavezno obrazovanje traje 12 (od 2014, do tada je trajalo 9 godina), pri čemu 95% djece pohađa školu. Nastava se završava u popodnevnim satima oko 17 sati, ali često se ostaje sve do večeri. Prema međunarodnim testovima, školarci na Tajvanu su prvi u matematici i prirodnim znanostima.

Katar, Doha, srednja muška škola prirodoslovnog usmjerenja

Prema podacima koji su objavljeni na Svjetskom ekonomskom forumu, Katar ima najbolji obrazovni sustav na Bliskom istoku i četvrti na svijetu. Zahvaljujući šeiku Mozahu, u Emiratima je stvoren Education city, kampus u okviru kojeg se nalaze sjedišta i predstavništa nekih od najboljih svjetskih sveučilišta. Danas 90% devojčica pohađa školu.

Peru, Cusco, osnovna škola

Prema UNESCO-vom projektu Atlas, u školskom sustavu postoji jednakost spolova. Obavezno obrazovanje (od 7 do 16 godina) obuhvaća osnovnu i srednju školu. Nepismenost u ovoj zemlji je 10%. U unutrašnjosti se uči kastiljanski jezik, a ne lokalni jezici. Rezultat: u prvom razredu do 70% đaka padne razred.

Nigerija, Kano, srednja ženska islamska škola

40% stanovništva je nepismeno. Skoro 10 milijuna djece ne pohađa školu, većinom su to djevojčice koje žive u ruralnim područjima. Školski sistem je pod utjecajem britanskog sustava, a engleski jezik se uvodi u trećem razredu. Postoje mnoge škole u kojima predaju kršćanski misionari.

Nizozemska, Tehnički institut

Nizozemski obrazovni sustav je deveti najbolji na svijetu. Osnovna škola traje od 4 do 12 godina, ali je obavezna tek od 5. godine, a sa 6 godina počinje se učiti čitati i pisati. U razredu ima u prosjeku 20 učenika. Nacionalni obrazovni sustav nastao je početkom 19. stoljeća.

Tajvan, srednja škola

5.385 milijuna đaka. Obavezno obrazovanje traje devet godina, ali 95% učenika upiše srednju školu. Školski satovi završavaju u 17 sati, ali uz sve dodatne satove i učenje, djeca ostaju u školi do 21 sat. Cilj: dobiti visoku ocjenu na kraju školske godine što im omogućava da se upišu na fakultet. Prema testovima OECD – Piza, đaci na Tajvanu su apsolutni prvaci u matematici i nauci.

Bangladeš, djevojčice 6. razreda tijekom završnih ispita

Stopa nepismenosti iznosi 56% (63% nepismenih su muškarci, 49% žene). Osnovno obrazovanje je besplatno i obavezno, ali vrlo često djevojčice iz zabačenih ruralnih krajeva ne pohađaju školu. Samo 60% đaka pohađa srednju školu.


Velika Britanija, jedan 7. razred u Washingtonu

Obrazovanje je obavezno od 5. do 16. godine, a od 2015. ta granica se pomjera na 18 godina. Škole su redovno provjeravane od strane inspektora Ofsted-a, a rezultati evaluacije su javni. Srednje obrazovanje podeljeno je u dva ciklusa, pri čemu u drugom dijelu srednjeg obrazovanja ne postoji jedan standardni obrazovni plan i program, već đaci sami biraju predmete ovisno o njihovim interesima.

L.B./izvor: studentskevesti.com

foto: Julian Germaine via iodonna.it

Pročitajte još...

...Nekad i sada: pravila ponašanja u školi iz 19. stoljeća...

...Najzabavniji profesor ikad: pogledajte šalu koju je pripremio učenicima!...

...Da su mi te godine i ova pamet: savjeti studenata srednjoškolcima...

julian germaine učionice diljem svijeta Učenici fotografije

Još vijesti