Slika nije pronađena

Ahh internet… ne možemo bez njega, ali ponekad poželimo da ne postoji. U nastavku donosimo 10 situacija u kojima bismo najradije sebi (i drugima) trajno ugasili WiFi.

Izum interneta za sobom nosi određene prednosti. Ova globalna mreža omogućila nam je komunikaciju s prijateljima diljem svijeta u svako doba dana i noći, možemo naručiti nešto što želimo i to će se već sutradan pojaviti na našem kućnom pragu, a ona je također neiscrpan izvor zabave i smijeha uz pregršt filmova, serija, memova, i YouTube videa. No, sve ima svoje prednosti i mane, pa tako i internet. Donosimo 10 razloga zašto nam je internet ponekad stvarao više štete nego koristi.

1.Rodbina na društvenim mrežama
Privatnost više ne postoji te sada svi, uključujući i baku i tetu iz Njemačke, mogu znati gdje se nalazimo u svakom trenutku. Koliko god se trudili izbjeći sramotne komentare na Facebooku ili Instagramu, ponekad je to jednostavno nemoguće.

2.Ne možemo uživati u stvarnom svijetu bez virtualnog
Mnogi od nas su zaboravili kako se zabavljati s prijateljima uživo bez mobitela i objavljivanja na društvenim mrežama. Dobar dio naših kava s prijateljicama se svodi na traženje WiFi-ja, fotografiranje kave i tagganje frendica u pričama na Instagramu.

3.Živčani smo kada nemamo pristup internetu
Koliko nam se puta dogodilo da ostanemo bez podatkovnog prometa ili WiFi-ja u ključnom trenutku? To je veliki izvor frustracije današnjice, iako zaista ne bi trebao biti.

4.Postali smo opsjednuti traženjem informacija
Želimo znati sve i želimo to znati odmah. Umjesto da ljude upoznajemo na tradicionalni način, odlučujemo ih 'uhoditi' i suditi ih prema sadržajima na njihovim društvenim mrežama.

5.FOMO
FOMO je skraćenica od 'fear of missing out'. To je naziv za pojavu kada se bojimo da ćemo nešto propustiti, da ćemo biti isključeni iz važnih događaja. Društvene mreže često uzrokuju FOMO jer se na Instagramu i Facebooku uvijek čini kao da se svi strahovito zabavljaju bez nas. Umjesto da to umanji želju za gledanjem sadržaja na društvenim mrežama, to ju zapravo pojačava jer, iako nismo uključeni u događaj, nikako ga ne želimo propustiti.

6.Zaboravili smo kako učiniti osnovne stvari
Bez interneta i pametnih telefona vjerojatno se ne bismo mogli snaći u prometu (definitivno ne bismo znali koristiti kartu koja nije virtualna). Osim toga, mnogi od nas su zaboravili riješiti osnovne matematičke zadatke bez pomoći računala. Kada bi se globalna mreža jednoga dana srušila, koliko bi se nas znalo snaći bez interneta?
 

7.Sami dijagnosticiramo vlastite zdravstvene probleme
Kome trebaju doktori kada imamo internet? Na Googleu se obični simptomi prehlade nerijetko pretvaraju u smrtonosnu bolest. Ovakvo je ponašanje zaista potencijalno opasno, pogotovo ako samostalno odlučimo liječiti bolest koju nam je internet dijagnosticirao.

8.Nemamo slobodnog vremena
Zapravo, imamo slobodnog vremena, ali ga odlučujemo utrošiti na skrolanje Tik Tokom i Instagramom. Iako je to zabavno, zapravo to obično činimo iz navike. Zamislite koliko novih vještina bismo mogli usvojiti ili koliko bi nam bolje ocjene bile kada bismo se odrekli društvenih mreža.

9.Ne znamo poslati službeno pismo
Iako znamo da se većina molbi i pritužbi danas može poslati i elektroničkom poštom, postoji mogućnost da ćemo jednoga dana trebati poslati pravo pismo. Na papiru. Znamo li sročiti, napisati i poslati službeno pismo?

10.Na internetu je sve trajno
Bilo da se radi o online nasilju ili o bivšem dečku, teško je pobjeći od nekih ljudi i komentara na društvenim mrežama. Kada god nam se čini da smo prešli preko nekoga ili nečega, ta osoba ili situacija uvijek može naći način da se vrati u naš život putem društvenih mreža.

Foto: Shutterstock.com - fizkes/ Giphy

M.B.

Pogledajte još:

Užasni savjeti s interneta – beauty hackovi koje nikako ne biste trebali isprobati

Koliko se dugo trebaš dopisivati s nekim koga si upoznala na internetu prije nego pristaneš na nalaženje?

Štekanje nikad ne prestaje?! Evo kako pojačati Wi-Fi signal i konačno uživati u Internetu u cijelom stanu

internet posljedice interneta društveni život negativne posljedice

Još vijesti