Slika nije pronađena

Iako se može pomisliti da su ova dva lika najpopularnija kod djece u vrtiću, ipak i oni stariji vole legende o čistim čizmicama i letećim saonicama i presretni su kada ih dočeka kakav poklončić u ime ovih djedica.

Ušli smo u prosinac, mjesec darivanja. Prvo ćemo dočekati svetog Nikolu 6 prosinca. Zna se da on traži čiste čizme u prozoru u koje će staviti poklon ako ste bili dobri ili šibu ako ste bili zločesti. Oni koji su bili podjednako dobri i zločesti dobit će i poklon i šibu, tek kao upozorenje da se malo poprave.

Sveti Nikola zaštitnik je djece, pomoraca, djevojaka, siromaha, studenata, farmaceuta, pekara, ribara, zatvorenika, trgovaca, putnika, otoka Sicilije, pariškog sveučilišta i mnogih gradova širom svijeta. Rođen je u Maloj Aziji u 3. stoljeću. Imao je bogate roditelje koji dugo nisu mogli imati djecu pa su molili boga da im ih podari, nakon čega dobijaju malog Nikolu.

Tradicija darivanja djece u ime svetog Nikole dolazi od jedne legende. Nikola je kao odijete imao susjeda koji je imao tri kćeri, ali je bio siromašan te je odlučio trgovati ljepotom i mladošću svojih kćeri. To je čuo Nikola je je vrećicu napunio zlatnicima i ubacio kroz prozor. Bilo je dovoljno za miraz jednoj kćeri. Potom Nikola isto učini i drugu noć. Bio je to miraz za drugu kćer. Odavde priča ima dva završetka. Prvi je - otac je htio saznati tko to ubacuje zlatnike pa je čekao u zasjedi i otkrio Nikolu koji ga je molio da o svemu šuti, ali je sretni otac sve razglasio. Drugi je – Nikola je znao da ga susjed čeka u zasjedi pa je zlatnike za treću kćerku ubacio kroz dimnjak. Na ognjištu su se sušile čarape te su u njih upali zlatnici pa odatle običaj darivanja u čarapu ili čizmicu.

Za razliku od svetog Nikole koji je bio čovjek od krvi i mesa, Djed Mraz ili Djed Božićnjak izmišljeni je lik koji donosi darove za Božić i ostavlja ih ispod jelke.

Zanimljivo je kako je Djedica Mraz zapravo nastao prema priči o svetom Nikoli. Preobrazba svetog Nikole u sekularni lik Djeda Božićnjaka zasluga je protestantske reformacije koja je započela u Americi.

Tijekom 19. stoljeća američki novinari u SAD-u popularizirali su izmijenjenu verziju svetog Nikole, koji je postao veseli, debeli djed koji živi na Sjevernom polu i koji putujući na svojim saonicama donosi poklone u vrijeme Božića. Danas prepoznatljivi lik Djeda Božićnjaka, djelo je Thomasa Nasta, koji ga je nacrtao prema opisu iz pjesme za djecu iz 1823. godine.

Mi ga zovemo Djed Mraz ili Djed Božićnjak, Ameri Santa Claus, Finci Joulupukki, Englezi Father Christmas, Rusi Ded Moroz, a pravoslavna je verzija Božić Bata.

Vjerujemo da se svi u ovo doba, kada nam Božićna čarolija kuca na vrata rado sjetimo i svetog Nikole i Djeda Mraza jer su upravo njih dvojica dio te čarolije. No,  kojem se ipak malo više obradujete – onom koji nam stiže već u utorak ili, pak onome kojeg ćemo pričekati još koja tri tjedna?

N.LJ.J.
Foto: Photoxpress.com

sveti nikola djed mraz Božić Darivanje

Još vijesti