Slika nije pronađena

Tko kaže da tinejdžeri ne mogu pokrenuti vlastite, unosne poslove? Ova 14-godišnjakinja pokrenula je preslatki startup – izrađuje preslatke jastučiće i prodaje ih na Shopifyju.

“Nikad nisam mislila da ću osmišljavati, proizvoditi i prodavati plišane životinje na Shopify-ju i to sam samo 14 godina!”, kaže Sydney Loew. “Pohađala sam Middle School za djevojčice u Palo Altu, u Kaliforniji. Nalazi se u srcu Silicijske doline i nudi djevojčicama priliku da se usredotoče na stvari koje se inače povezuju s dečkima: matematiku, znanost, vođenje, tehnologiju pa čak i skejtanje.”

U sedmom razredu slušali su predmet iz poduzetništva, a zadaća im je bila u grupi osmisliti poduzeće i proizvod koji će pokušati plasirati na tržište. Njena grupa htjela je raditi nešto na temu životinja, jedna je djevojčica znala šivati pa je naša mlada poduzetnica predložila jednostavni jastučić u obliku životinje.

Tako je nastao jedan od najuspješnijih proizvoda u povijesti ove škole i predmeta poduzetništva.

“Tokom ovog projekta, shvatila sam da usrećujem ljude i ujedno zarađujem novac. Pomislila sam, zašto ne pretvoriti moj dizajn u stvarni posao?”, kaže Sydney. I tako su rođeni Poketti – “Plišanci s džepom”!

Otkrila sam da nije lako pokrenuti tvrtku. Zaposlila sam svoju mamu kao glavnog direktora, a sebi dala titulu CCO-a (Cuteness Control Officer-a), što bismo mogli prevesti kao službenik za kontrolu slatkoće. Krenula sam s osmišljavanjem prve serije životinja i tako su nastali Pingvin Sidney, Zeko Toni, Štenac Baxter i mačkica Roxi.

Sydney kaže da je mana poduzetništva kad imate 14 godina ta što vam ponekad zadaća i školske obaveze zasmetaju u osmišljavanju vlastitog posla. Ponekad bi htjela osmišljavati nove Pokettije, ali mora učiti ili pisati zadaću. Unatoč tome, planira dodatno proširiti asortiman detaljima i novim Pokettijima!

L.B.

posao poduzetništvo zarada novac ideja