Slika nije pronađena

Što napraviš kada ti se više ne da roditelje gnjaviti da ti daju 10 kuna za kavu, 50 za bon i sto za majicu? Pokreneš svoj biznis! To je pošlo za rukom 19-godišnjoj Dori koja je prije 11 mjeseci započela simpatičan projekt.

'Ideja se rodila u proljeće prošle godine kada sam shvatila da se želim pokrenuti i početi sama zarađivati svoj džeparac. Budući da sam se oduvijek voljela kreativno izražavati i od kad znam za sebe, sobodno vrijeme volim provoditi nešto izrađujući, znala sam da je to pravi smjer do ostvarenja moga cilja. Ideja da počnem raditi Rado.rado.rado narukvice, došla je potpuno prirodno, s obzirom na to da ih i sama biram kao najdraži i najpraktičniji komad nakita' objašnjava ova simpatična tinejdžerica koja je ubrzo nakon toga otvorila i Instagram profil na kojem pokazuje svoje radove.


Iako je već imala nešto početnog materijala pa ulog nije bio velik, Dora je dio novaca posudila od roditelja, ali im je ubrzo i vratila dug: 'Točno se sjećam večeri kad sam roditeljima prezentirala svoju ideju. Kao moji glasovi razuma, odmah su mi objasnili da nije to toliko jednostavno koliko se  na prvi pogled čini, ali su mi pružili potpunu podršku. Od prvog dana dali su mi slobodu i prihvatili da je to isključivo moj projekt, a u isto vrijeme, uvijek su tu kada zatrebam pomoć ili savjet.' Osim što su njeni prijatleji bili oduševljeni nakitom, ubrzo su joj se počeli javljati 'prijatelji prijatelja', ali i potpuni stranci.

'Posebno veselje donose mi slike zadovoljnih cura s mojim narukvicama i to posvuda po Hrvatskoj, ali i svijetu. Zato sam uvela hashtag #RADOposvijetu gdje se na hrpi mogu pronaći fotke Rado.rado.rado po cijelom planetu. Ideja je bila da već kad sama ne mogu proputovati svijet, to uspijemo zajedno - virtualno!  Andrea Andrassy mi je posebno pomogla kada je na svojem Instagram profilu objavila sliku mojih narukvica i preporučila ih kao super poklon za Božić, na čemu sam joj stvarno još uvijek jako zahvalna' otkriva kreativna 19-godišnjakinja.


Za svoje cool narukvice Dora je u početku tražila inspiraciju na internetu, no kada je smislila temelje, za time više nije bilo potrebe jer su se ideje same počele rađati. Osim što hobijem zaradi džeparac, to joj je odlična pauza od učenja: ' Ključ je bila dobra organizacija, a ja sam si rekla da zbog ovog hobija ne smije patiti ni škola, ni moj društveni život, u čemu sam i uspjela.'

A koliko novaca uspije zaraditi? 'Zarada ovisi od mjeseca do mjeseca; u vrijeme Božića sam bila u punom pogonu, dok je već u siječnju došlo do zatišja. Takve izmjene su me naučile kako rasporediti novac da nikada ne ostanem skroz švorc.Ne radi se o nekim ludim iznosima, nego o onome što mi je dovoljno da pokrije sve kave koje želim popiti s prijateljima, mjesečnu članarinu teretane, poneki komad odjeće ili šminke kojim se želim razveseliti i karte koncerata koje želim posjetiti. Budući da sam cijene narukvica formirala tako da su dostupne tinejdžerima i studentima, ni ne očekujem, ni ne treba mi više od ovoga što sada imam.'

Ako želite škicnuti Dorine originalne narukvice, zavirite ovdje.

I.N.

Pročitajte još:

Ljetni poslovi: kako zaraditi koju kunu i pokazati neovisnost

6 načina da podebljate svoj džeparac dok idete u školu

Kozmetika na koju bespotrebno trošite džeparac - ovi vam preparati zbilja ne trebaju

roditelji hobi džeparac