Slika nije pronađena

Jedno od najpopularnijih jela današnjice definitivno je pizza! Povijest ovog jela seže daleko stoljećima pa čak i tisućljećima unazad, a iz Europe se vremenom proširila po cijelom svijetu…

Počeci onoga što danas obožavamo i znamo kao pizza sežu u prvo stoljeće prije nove ere kad su određene europske civilizacije jele sličan oblik tankog kruha. Prvi veliki procvat pizze dogodio se u 16. stoljeću kad su u Europu iz ‘Novog svijeta’ stigle – rajčice! Iako je isprva bila povrće siromašnih, ukusni umak uskoro se počeo koristiti na svim pizzama diljem svijeta.

Najraniji dom pizze vjerojatno je Sicilija na kojoj su pronađeni 3000 godina stari ostaci ravnog kruha i oruđe kojim se pripremao. Najraniji zapis o ovom jelu dolazi iz pera Darija I Velikog, osvajača Europe. Zapisao je da su njegovi vojnici imali naviku peći kruh koji su prekrivali slojevima sira i datulja.

style=width:

Stanovnici Rimskog Carstva, posebno oni oko Napulja i Pompeja, svakodnevno su klopali pizze, a prodavali su je čak i na posebnim štandovima pronađenima među ostacima grada Pompeja. Najpoznatiji spomen pizze iz tog vremena je u Vergijilevom djelu Eneida, kojeg ste možda imali prilike čitati za lektiru.

Do kraja 18. stoljeća pizza je postala jako popularna na ulicama Napulja, a prodavali su je u siromašnijim dijelovima grada. Prva suvremena pizzerija “Antica Pizzeria Port'Alba” otvorena je 1830., a nakon nje otvorile su se i mnoge druge. Početkom 20. stoljeća krenula je ekspanzija po Americi, kad su mnogi talijanski imigranti stigli u tu zemlju.

Najzanimljivije činjenice o pizzi:

Trenutni rekord u jedenju pizza drži Cristian Dumitru iz Rumunjske koji je 2006. godine uspio pojesti 90 kilograma pizze u samo tjedan dana!

Najveća pizza ikad napravljena ispečena je 1990. godine u Johannesburgu u Južnoafričkoj Republici. Bilo je potrebno 500 kg brašna, 800 kg sira i 900 kg umaka od rajčice da se napravi, a bila je široka 37,4 metra u promjeru…

style=width:

…no 2005. godine nadmašio ju je vlasnik restorana iz Iowe u Americi. Trebalo mu je 200 pomoćnika, 1800 kilograma sira, 317 kilograma umaka i 9500 korica da napravi pizzu od koje je svaki stanovnik grada Iowa Falls dobio čak 10 kriški!

U SAD-u postoji i Nacionalni mjesec pizze – slave ga svakog listopada.

Prvi ‘celebritiji’ koji su promovirali pizzu u Americi bili su Frank Sinatra, Jimmy Durante, Jerry Colonna, i zvijezda baseballa Joe DiMaggio.

Trenutno najskuplju pizzu možete pojesti u New Yorku u restoranu “Nino's Bellisima”, a koštat će vas 1000 dolara.

Godišnje se u cijelom svijetu proda 5 milijardi pizza.

Amerikanci svake sekunde pojedu oko 350 kriški pizze.

style=width:

Rekord u brzini pripremanja pizze iznosti 14 pizza u samo 2 minute i 35 sekundi!

Italija je donijela zakon kojim se štiti njihova tradicijska pizza (mozzarella i rajčica).

Neke od najegzotičnijih pizza su pržena pizza iz Škotske (uz koju često poslužuju i pommes frites za maksimalan broj kalorija), čokoladna pizza s dodacima kao što su maslac od kikirikija, sljezovi kolačići i bomboni i Chicken Bacon Ranch Pizza koju možete naručiti u Domino’s Pizza, a ima 900 kalorija u samo 2 kriške!

Voliš li i ti pizzu?

L.B./foto: Shutterstock, Tumblr

...Pročitaj još...

...To smo uvijek znali, ali sada je i dokazano - zašto je pizza super?...

...Kako je nastala pizza?...

pizza povijest zanimljivosti

Još vijesti