Slika nije pronađena

Jedan od gorih trenutaka na nastavi je sigurno zvuk  grebanja noktima po ploči ili kada to profesor slučajno napravi kredom.

No, zvuk noktiju na ploči nije jedini koji u nama izaziva žmarce gađenja. Tu je još i struganje stiropora, šuškanje celofana te struganje vilicom po praznom tanjuru. Zašto neke zvukove mrzimo?

Naime, sve se može znanstveno objasniti i prikazati. Istraživanje iz 1986. okupilo je 24 odrasle osobe koje su morale posložiti 16 zvukova po tome koji im je najneugodniji.


Istraživanje je pokazalo da ljudi imaju i fizičke reakcije na iritantne zvukove, a to se najčešće vidi po koži jer slušati to je isto kao da smo izloženi stresu. Osim toga, pokazalo se da se najiritantniji zvukovi kreću na frekvenciji od 2000 do 5000 herca.

Motreći ljudski mozak tijekom istraživanja, znanstvenici su otkrili da su kora mozga zadužena za zvukove i amigdala aktivne za vrijeme puštanja onih iritantnih. Ovo je vrlo zanimljivo s obzirom na to da znamo da je amigdala zadužena za emocije poput ljutnje i straha. Baš je amigdala zaslužna za to što još više doživljavamo te zvukove i na neki način ih `preuveličavamo`.Ako vas je zanimalo koji su najiritantniji zvukovi, slijedi popis:

1. Zvuk noža koji struže po praznoj boci

2. Struganje vilice po staklu

3. Zvuk cviljenja krede po ploči

4. Struganje noktima po ploči

5. Ženski vrisak

6. Zvuk bušilice

7. Škripa kočnica na biciklu

8. Bebin plač

Koji je vama najgori zvuk?


Izvor: bustle.com

I.P.

Pročitajte još:

Testiraj svoj sluh - koliko zvukova čuješ?

Ovo nas izluđuje: neugodne stvari koje svi mrzimo

Zvuci mekog sna: što trebamo slušati da bi mogli lakše zaspati

zvukovi iritantni zvukovi zvuči

Još vijesti