Slika nije pronađena
Sigurno si do sada milijun puta rekla `Ma kladila bih se da je to tako ili tako...´ ili `Ajmo se kladiti da...´. `U što?´ bilo je pitanje koje je uslijedilo, a dogovor je pao na neku čoksu, sladoled ili pranje suđa (ako si bila toliko `luda´ da se kladiš s mamom).

No ovoga puta ne govorimo o situacijama kada se s frendovima kladiš da bi vidjeli tko je u pravu, nego o klađenju koje može prerasti u pravu katastrofu zvanu – ovisnost o kocki i klađenju.



Nedavno smo vas, putem ankete, pitali da s nama podijelite svoja iskustva vezanim za klađenje u `popularnim´ kladionicama ili kockanjem, na što je 85% vas odgovorilo da se `nikada nije kladilo´.

Bilo je tu i simpatičnih odgovora poput, `Uvijek se kladim u 10 lipa sa svojom frendicom kada se ne slažemo u vezi nečega´ ili `Ponekad se kladim s prijateljima o ishodu neke nogometne utakmice ili tko će dobiti veću ocjenu u školi iz nekog teškog ispita, ali sve je to onako za šalu i ne radi se o novcima, nego se radije kladimo za čokoladu ili gumene bombone.´, no odgovori većine ipak su bili vezani za iskustva koja su prošli vaši vršnjaci.



`Prijatelj od moga brata ima 17 godina i ovisan je o kocki. Svaki se dan i po 2 puta ide kladiti. Zaradio je nekih 1000 kn i više ne staje. Nekada gubi, ali uporan je jer misli da će se obogatiti od toga.´

`Moj je prijatelj jednom slučajno počeo igrati online poker i od tada je svaki dan počinjao biti sve odsutniji na nastavi i počeo je skupljati jedinice (a inače je odličan učenik). Kada sam ga pitao što se događa on je rekao da igra online poker i da ne planira prestati. Na kraju je sve to završilo s time da se morao preseliti u drugu školu.´

`Drugi sam srednje i nisam se nikad kladila, no moji razredni kolege (muški uglavnom) svakodnevno se klade na internetu, ali i uživo, što mene nekad zna nervirati. Jedino o čemu pričaju je - hoće li staviti 1, 2 ili x. Možda je jedina motivacija to da se dokažu u društvu, manje nego što je to dobiveni novac. ´

`Moj prijatelj (1.srednji) se počeo kladiti. Iako financijski nije najbolje, nastavio se kladiti i sve više novaca uplaćuje. Djelatnici ne bi smjeli uplaćivati maloljetnicima!´



Iako je maloljetnicima klađenje zabranjeno zakonom, porazni su rezultati da je čak 30% učenika uključeno u igre na sreću. Najpopularnije je sportsko klađenje, a nakon toga igre na automatima, a posebno zabrinjava to što velik broj učenika već u osnovnoj škol ima problem s kockanjem.

Tome u prilog ide i istraživanje stručnjakinje Renate Glavak Tkalić, koja se bavi istraživanjem igara na sreću i prema čijim statističkim podacima 13 posto ukupne populacije kockara čine upravo srednjoškolci i studenti, a najčešće je riječ o mladićima, koji žive u većim gradovima.

Posljedice su problemi s ocjenama, izostajanje s nastave, a prema informacijama s portala Osijek 031, nisu rijetki ni slučajevi u kojima školarci imaju probleme s kamatarima i utjerivačima dugova koji nerijetko dolaze i u škole utjerati dug.



Pitanje koje se postavlja je `Kako im pomoći?´. Iz Hrabrog telefona ističu - ako vidite da nešto nije uredu, pomoć je moguće potražiti kod školskog psihologa i pedagoga te nekoj odrasloj osobi u koju imate povjerenja. Isto tako obratiti se možete i njima i to putem linije Hrabrog telefona, njihove e-mail adrese ili službenog chata.

Pomoć ćete uvijek dobiti.

`Kada nam se djeca javljaju na liniju s uvidom da imaju određenih teškoća te primjećuju da im se događaju određene promjene vezane uz zanemarivanje ostalih svakodnevnih aktivnosti, školskih obaveza, poteškoće s koncentracijom i pažnjom, umor, razdražljivost i sl., pokušavamo zajednički osmisliti na koji način bi mogao uvoditi neke promjene postupnog smanjivanja vremena koje provodi igrajući igrice te obraćanje odraslim osobama u svojoj okolini koje mu mogu pomoći i pružiti podršku´, komentirali su iz udruge Hrabri telefon.

Kakav je vaš stav o odlascima u kladionice?


Foto: Shutterstock/ Pixabey

S.T.R.

Neda ti se, spava ti se, sva si nikakva – uhvatio te proljetni umor, kako ga se riješiti?

[ANKETA] Sve više mladih kocka, kladi se i igra igre na sreću - privlači li i tebe to?

Lokacija, godine, broj moba - Google zna sve o tebi, kako ga zaustaviti?

klađenje tinejdžeri kocka anketa adolescenti ovisnost

Još vijesti